Gašenje Megauploada uzrokovalo rast broja legalnih downloada – tvrdi istraživanje

Iako su se nakon gašenja Megauploada mnogi njegovi korisnici skupa s Dotcomom pozivali na zabranu slobodnog protoka informacija što je jedno od temeljnih ljudskih prava, ipak je realnost kako je servis bio leglo piratskog sadržaja, posebice kada su u pitanju bili filmovi.

Zimo Zimo Ante Malenica | 08.03.2013. / 13:26

Gašenje Megauploada uzrokovalo rast broja legalnih downloada – tvrdi istraživanje

Iako su se nakon gašenja Megauploada mnogi njegovi korisnici skupa s Dotcomom pozivali na zabranu slobodnog protoka informacija što je jedno od temeljnih ljudskih prava, realnost je ipak kako je servis bio leglo piratskog sadržaja, posebice kada su u pitanju bili filmovi. Pošto se Megaupload iznimno obilato koristio upravo za preuzimanje takvog sadržaja, istraživanje koje je odlučio provesti Carnegie Mellon's Initiative za Digital Entertainment Analytics pokazalo je kako je gašenje Megauploada zbilja pozitivno utjecalo na okretanje korisnika prema legalnim izvorima.

Naravno, teško je povući izravne i mjerljive poveznice između dvije ovakve tržišne pojave, no logika kojoj su se služili istraživači može imati smisla. Činjenica je kako rast legalnog digitalnog downloada raste iz godine u godinu te je normalna pojava kako je sve veći broj korisnika servisa koji nude takve sadržaje. Ipak, u zemljama koje su imale najveći broj Megaupload korisnika (Španjolska, Francuska, Belgija) mnogo je više porastao broj legalnih preuzimanja u odnosu na zemlje gdje ih je bilo manje. U prijevodu, gašenje Megauploada prema zaključcima istraživanja gotovo je sigurno pozitivno utjecao na okretanje korisnika prema izvorima koji nemaju problema sa zakonom.

Bez obzira što je među vodećim ljudima filmske i glazbene industrije uvriježeno mišljenje kako ilegalni izvori sadržaja izravno utječu na njihove prihode (na što ovo istraživanje sada ukazuje), prema mišljenjima nekolicine analitičara piratstvo se jedino može smanjiti na način da se korisnicima legalni sadržaj učini privlačnijim od ilegalnog. To je pak jedino moguće da takav sadržaj ima dodatnu vrijednost, tj. da se u paketu dobiju određene dodatne pogodnosti. Rekao bi čelnik Valvea Gabe Newell, vrijednosti su subjektivne, što je dobar savjet od čovjeka koji je 'natjerao' mrske „pirate“ da kupuju igre na Steamu od kojih mnoge vjerojatno nikada neće ni pokrenuti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti