Bill Gates prognozirao novu pandemiju: ''Novi virus mogao bi okončati naše društvo''

Šanse za novu pandemiju u sljedećih 20 godina, bilo prirodnu ili namjernu, rekao bih, iznose 50 posto, izjavio je Gates.

Martina Čizmić | 10.06.2022. / 10:30

Bill Gates (Foto: Afp)

Iako pandemija koronavirusa još uvijek službeno traje, za veći dio svijeta čini se kako je najgore već prošlo. No, posljedice koje su ostale vjerojatno će se osjećati još godinama.

Gostujući na konferenciji TIME 100 u New Yorku, suosnivač Microsofta Bill Gates istaknuo je kako vjeruje da je čovječanstvo imalo sreće s ovom pandemijom jer je virus mogao biti i puno smrtonosniji.

Slika nije dostupna Gates ponovno u raspoloženju proroka: "Imat ćemo još jednu pandemiju, bit će to drugačiji patogen"

Moram reći, s obzirom na to da je tijekom pandemije u svijetu umrlo 20 milijuna ljudi, od čega milijun u SAD-u - moglo je biti i gore. Sretni smo što je stopa smrtnosti bila 0,2 posto, istaknuo je Gates.

Treba podsjetiti da službeni podaci govore kako je u svijetu od bolesti COVID-19 umrlo oko 6,3 milijuna ljudi, ali i da stručnjaci procjenjuju da je stvarni broj umrlih puno veći.

Gates je upozorio kako smo ovog puta imali sreće, ali da se ne smijemo nadati istome u slučaju sljedeće globalne pandemije. Uvjeren je da bi, da se pojavi novi virus sa sličnom stopom zaraze, stopa smrtnosti bila višestruko veća.

Mogla bi okončati naše društvo, upozorio je Gates te dodao da vjerojatno nećemo morati čekati sto godina, kao u slučaju bolesti COVID-19.

Slika nije dostupna Bill Gates si je zadao velik cilj za 2022. godinu: "Ne možemo si priuštiti ponavljanje patnji iz posljednje dvije godine"

Šanse za novu pandemiju u sljedećih 20 godina, bilo prirodnu ili namjernu, rekao bih, iznose 50 posto, dodao je.

Iako bi se Gatesova predviđanja mogla činiti nevjerojatnima, treba podsjetiti da je još od 2015. godine upozoravao kako svijet nije spreman na ovakvu vrstu pandemije te da bi, kada do nje dođe, posljedice mogle biti katastrofalne.

No, isto tako tvrdi kako nije nemoguće izbjeći sljedeću pandemiju. U nekoliko je navrata naglasio kako je pandemija COVID-19 stvorila jedinstvenu mogućnost da naučimo nešto i pripremimo se kako bismo spriječili da se takva pandemija ponovi.

To podrazumijeva ulaganje u tehnologiju, cjepiva, zdravstvene sustave, ali i stvaranje svjetskog sustava nadzora bolesti. Uvjeren je da bi, kad bi svijet zajednički uložio u takav sustav, znanstvenici imali sve potrebne resurse da bilo kakve epidemije zaustave u roku od 100 dana, periodu nakon kojeg se COVID-19 počeo eksponencijalno širiti i pretvorio u pandemiju. Gates smatra da je za takav sustav potrebno otprilike milijardu dolara godišnje.

Slika nije dostupna Gates najavio novu knjigu u kojoj objašnjava kako spriječiti buduće pandemije

No, s obzriom na to koliko je COVID-19 stajao društvo, ovo se čini kao sitan novac, pogotovo ako znači da ćemo izbjeći novu pandemiju, pojasnio je Gates.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti