Genijalna ideja američkih znanstvenika: Može li guma za žvakanje doista spriječiti širenje bolesti COVID-19?

Američki znanstvenici na tragu su mogućeg revolucionarnog rješenja za sprječavanje prenošenja novog koronavirusa, a ono dolazi u obliku posebne gume za žvakanje.

Branimir Vorša | 30.11.2021. / 11:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Eksperimentalna guma za žvakanje mogla bi smanjiti širenje novog koronavirusa i bolesti COVID-19, koju taj virus uzrokuje, navodi se u novoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Molecular Therapy.

Je li riječ o novom oružju u našem arsenalu protiv pandemije, trebamo li se nadati i je li ta guma za žvakanje učinkovita i protiv omikron varijante, samo su neka od pitanja.

Dosadašnji dokazi pokazuju da ljudi zaraženi virusom SARS-CoV-2 imaju visoke razine tog virusa u slini. Stoga su američki znanstvenici htjeli istražiti može li specifično dizajnirana guma za žvakanje smanjiti razinu virusa u ustima te tako potencijalno smanjiti njegovo širenje.

Slika nije dostupna Južnoafrički stručnjak umiruje: Postojeća cjepiva protiv COVID-19, vjerojatno su učinkovita i protiv nove varijante

Da guma za žvakanje promiče oralnu higijenu, nije nova ideja, a određene studije već su pokazale da gume za žvakanje koje sadrže određene supstance, poput kalcija i bikarbonata, mogu poboljšati oralnu higijenu, smanjiti pojavu bolesti zubi i desni te smanjiti broj štetnih bakterija u ustima. No, specifično ciljanje virusa na taj način predstavlja posve nov pristup.

Kao što je već poznato, novi koronavirus ulazi u ljudske stanice tako što se veže na ACE2 protein, koji se nalazi na površini određenih stanica u ljudskom tijelu. Ono što su američki znanstvenici napravili jest da su proizveli gumu za žvakanje s vrlo visokom razinom proteina ACE2 proizvedenih u biljkama, s idejom da bi ti proteini smješteni u gumi za žvakanje mogli poslužiti kao klopka za virus u ustima te da se tako smanji daljnje širenje zaraze u tijelu čovjeka, ali i prenošenje virusa na druge osobe.

Kako bi testirali učinkovitost svoje gume za žvakanje, znanstvenici su prikupili uzorke sline od pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 te ih pomiješali s praškastim oblikom te specijalne gume za žvakanje. Ono što su primijetili nakon toga jest da je razina novog koronavirusa značajno smanjena u slini, nasuprot uzorcima sline koji su testirani placebo-prahom iste gume za žvakanje, ali bez dodatnih proteina ACE2.

Znanstvenici su isto tako pokazali u laboratorijskim pokusima da ta guma za žvakanje može spriječiti pseudovirus (bezazleni virus koji na sebi ima šiljaste proteine novog koronavirusa) od ulaska u stanice. Otkrili su da je već i 5 mg te žvakaće gume dovoljno za značajno smanjenje ulaska virusa u stanice, dok je 50 mg smanjilo proboj virusa za čak 95 posto.

Sve to sugerira da ACE2 guma za žvakanje ometa sposobnost novog koronavirusa da uđe u ljudsku stanicu.

Razlozi za oprez

Slika nije dostupna WHO upozorava da je globalna prijetnja omikron varijante "vrlo visoka", pozivaju države na što brže provođenje cijepljenja i docjepljivanja

Ono što ipak treba imati na umu jest da je ovdje riječ o ranoj fazi istraživanja te da postoje određeni razlozi zbog kojih ne možemo tu gumu za žvakanje smatrati jezičkom na vagi u borbi protiv pandemije.

Za početak, svi su pokusi provedeni tek u laboratorijskim uvjetima, odnosno u kontroliranim uvjetima, a ne na ljudima. To znači da su uvjeti u laboratoriju bitno drugačiji od uvjeta u ustima čovjeka, iako su američki znanstvenici u pokusima koristili stroj koji simulira žvakanje kako bi pokazali da ono ne utječe na integritet proteina ACE2.

No postoje i druga pitanja vezana za razlike u uvjetima u laboratoriju i stvarnim ljudskim ustima, poput temperature i oralnih bakterija, te koliko oni utječu na učinkovitost gume za žvakanje.

Isto tako, pitanje je koliko bi dugo jedan komad te gume za žvakanje bio učinkovit.

Osim toga, američki znanstvenici u pokusima nisu koristili pravi virus SARS-CoV-2, već pseudovirus.

Što se učinkovitosti na varijante novog koronavirusa tiče, tu je situacija nešto jasnija jer sve varijante ulaze u ljudsku stanicu na isti način, pomoću proteina ACE2, a taj protein je i ključna komponenta te gume za žvakanje.

No sve dok se ne provedu klinička testiranja na ljudima, ništa od navedenog ne može biti potvrđeno.

Nadzor (Foto: Getty Images) Izrael pokušava obuzdati širenje omikrona pomalo kontroverznim potezom

Nimalo manje važno nije niti naglasiti svrhu te gume za žvakanje, a ona je smanjenje širenja virusa. Nejasno je kako bi ona radila u sprječavanju zaraze virusom, s obzirom na to da se virus u tijelo može unijeti i putem očiju i nosa.

Na kraju ipak ostaje nada da smo možda na tragu novog učinkovitog oružja u borbi protiv širenja pandemije, koje bi posebno učinkovito moglo biti u bolničkim uvjetima, gdje je sprječavanje širenja virusa jedna od najbitnijih stvari.

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti