Genijalne učenice iz Omiša oživile mitologiju i pobijedile na Ideji godine

Jedanaesto izdanje "Ideje godine" okupilo je 11 timova koji su svojim idejama i nastupima oduševili žiri.

Martina Čizmić | 16.05.2023. / 11:41

Pobjednici natjecanja Ideja godine 2023. (Foto: Ideja godine)

Poduzetni srednjoškolci po 11. su put imali priliku predstaviti svoje ideje i natjecati se za titulu "Ideja godine". Znakovito, jedanaest timova i solo natjecatelja svoje je poslovne ideje predstavilo stručnom žiriju, a svatko od njih želio je pokazati da baš oni imaju najbolju poduzetničku zamisao.

Najviše bodova stručnog žirija, titulu pobjednika i nagradu od 1.300 eura bruto dobile su učenice Dea Murat, Nika Roguljić i Nina Topić iz Srednje škole ‘Jure Kaštelan’, Omiš. Naziv njihovog tima bio je Odmetnuti anđeli, a mentorirala ih je nastavnica Elvira Sorić.

Pobjedu im je donio projekt Mythology TO GO, koji obuhvaća stvaranje platforme pomoću koje bi korisnici mogli istraživati Dalmatinsku zagoru kroz bića iz narodne predaje koje je njihova platforma mapirala. Djevojke su pobjedom oduševljene, a posebnu zahvalu uputile su svojoj mentorici.

Želimo se zahvaliti mentorici bez koje sve ovo ne bi bilo moguće. U najtežim trenucima nas je potaknula da idemo dalje. Hvala mojim kolegicama, svaka je dala svoj doprinos, a naša ideja ne bi bila ovoliko dobra da nismo zajedno radile na tome, istaknule su. 

Vinski podrumi 21. stoljeća (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ideja godine: Vinski podrumi 21. stoljeća

Stručni žiri, pred kojim su srednjoškolci predstavljali svoje ideje i na čija su pitanja odgovarali, istaknuo je kako su svi natjecatelji ove godine oduševili su svojom hrabrošću i inovativnim projektima.

O tome tko će biti proglašen najboljim odlučile su nijanse, a vrhunski projekt imale su i drugoplasirane Nika Miličević i Petra Jurišić iz V. gimnazije Zagreb.
Uz mentoricu Vesnu Muhoberac osmislile su aplikaciju ThriftTrail. Riječ je o karti svih second hand, vintage dućana i spremnika za tekstil u Hrvatskoj. Njihov cilj je da svi znaju od kud početi ako žele podržati održivu modu.

Zahvalile bismo se mentorici i svim razredima koji su nas slušali i davali svoje komentare da pitch bude što bolji. Hvala svima koji su pomogli, nadam se da ćemo uskoro pokrenuti projekt, istaknule su djevojke.

Na trećem mjestu našao se tim Dynamic Duo T&V kojeg čine Tena Horvat i Vanesa Kereš iz Prve srednje škole Beli Manastir uz mentora Maria Salaia. Učenice su razvile aplikaciju AInventura koja omogućuje korisnicima da vode inventuru na lakši način koristeći ljudski govor, a sve uz pomoć umjetne inteligencije. Njihov program značajno pojednostavljuje inventuru i gotovo potpuno uklanja korištenje papira. Svoju ideju već su predstavile nastavnicima svoje škole i jednoj osječkoj tvrtki, a njihove reakcije bile su isključivo pozitivne.

Drago nam je što smo dobile priliku biti pozvane na ideju godine, hvala, poručile su jednostavno učenice.

Svi natjecatelji pokazali su veliku hrabrost, istaknuo je Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr i član žirija. Osvrnuo se i na presedan natjecanja - činjenicu da su na prva tri mjesta isključivo djevojke. Djevojke su pobijedile na prvom izdanju natjecanja, a na postolju su zadnji puta bile 2016. godine, pojasnio je.

Ne kažemo tek reda radi da su nijanse odlučivale o pobjednicima. Uistinu mislimo da je uistinu hrabro doći ovdje i izložiti se pred nepoznatim žirijem, dobivati pitanja koja nisu baš – ‘to ti piše u udžbeniku’. Poduzetništvo je potpuno drugačije od onoga što postoji u školskom sustavu. Zahvalni smo što ste za ovo odvojili vrijeme, poručio je Matijević.

Svi kandidati pokazuju velik potencijal za poslovni svijet, složio se i Aljoša Šestanović s Effectus veleučilišta. Gledajući sva izlaganja, i sam je osjetio motivaciju da nastavi razmišljati o vlastitim poduzetničkim idejama, rekao je svima okupljenima.

Mogu reći da je dan bio zabavan, interesantan, kreativan. Hvala svima što ste sudjelovali. Bilo je stisnuto oko toga tko će dobiti nagradu, dosta smo diskutirali. Odluku smo ipak donijeli konsenzusom. Zahvalite vašim mentorima i nastavite, vidim u vama veliki potencijal, poručio je Šestanović.

Marina Vidakovića Lipovca, predstavnika tvrtke Span i člana žirija, natjecatelji su oduševili. Zahvalio im se na tome istaknuvši kako je njihova budućnost sigurno svjetla.

Zahvalio bih se organizatorima i vama što ste se prijavili, vi ste glavne zvijezde. Nijanse su odlučile tko je najbolji. Nijanse su i između prvog i zadnjeg mjesta, a tek između prva tri. Ne mogu vjerovati koliko ste dobre prezentacije održali za svoje godine – kako će to tek biti za 10 godina kad već završite faks? To će onda biti wow, rekao je Vidaković Lipovac.

Ivana Rajković Pavlić iz Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), naglasila je kako se veseli druženju s natjecateljima.

Čestitam vam na izvrsnim prezentacijama. Vidi se uložen rad, trud i vrijeme, Sigurna sam se da će vam se to isplatiti, već sutra kad izađete na tržište rada, a posebno ako ideje pretvorite u poduzetničke pothvate. Drago mi je što ćemo vas ugostiti u ZICER-u, istaknula je.

Za kraj, Iva Pintauer Šmit iz Hrvatske zajednice županija poslala je svima važnu poruku.

Istaknula bih da ste hrabri. Lakše je imati ideju nego stati pred ljude i prezentirati ju. Na tome vam stvarno čestitam, navela je Iva.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti