George Soros: "Facebook i Google prijetnja su slobodi i demokraciji!"

Milijarder, investitor, filantrop i općenito kontroverzni lik George Soros žestoko je napao tehnološke divove.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 26.01.2018. / 07:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve se češće i intenzivnije na globalnoj razini lamentira o štetnosti društvenih mreža i najvećih kompanija na svijetu. U fokusu su, logično, kada su u pitanju društvene mreže i internet općenito - Facebook i Google. Nije uopće sporno da je njihovo postojanje iz temelja promijenilo svijet, ne samo na mreži nego i općenito. Ali koliki su danas benefiti u odnosu na štetnost? Jesu li Facebook i Google doista gospodari svijeta, je li njihov utjecaj ne samo na život pojedinca nego na čovječanstvo općenito postao prevelik?

George Soros, milijarder, investitor i filantrop, u svom govoru na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu žestoko je napao Facebook i Google, nazvavši ih prijetnjom kompletnom društvu. Iz Švicarske je Soros poslao nedvojbenu poruku kako je vrijeme da se “svijet zaštiti od monopolista koji su uvjereni da su gospodari svemira”.

Google i Facebook ugrožavaju pojam slobode govora i mišljenja, manipulirajući i usmjeravajući korisnike prema komercijalnim ciljevima iza kojih stoji samo njihova korist, rekao je Soros.

Ako prethodna rečenica nije dovoljno “zvučna”, Soros je nastavio dalje: Nije nemoguće da postoji savez između autoritarnih država i tih velikih IT divova, što bi moglo dovesti do totalitarne kontrole na internetu kakvu ni Aldous Huxley ni George Orwell nisu mogli niti zamisliti. Vlasnici Googlea i Facebooka smatraju se gospodarima svemira, no oni su zapravo samo robovi vlastitih nastojanja za očuvanje njihove dominantne pozicije, jedino ih to zanima, a to treba zaustaviti i regulirati, nastavio je Soros.

Dotaknuo se i vruće teme stvaranje nove vrste ovisnosti u kojoj, prema njegovu mišljenju, prednjače upravo Facebook i Google.

Namjerno produciraju svijet u kojem su stotine milijuna ovisne o uslugama koje pružaju. To, jasno je, može biti vrlo, vrlo štetno, pogotovo za adolescente. Jednostavno, ovakve kompanije tjeraju ljude da se odreknu vlastite autonomije, prezentirao je Soros svoj stav koji će, nema sumnje, izazvati brojne polemike i otvoriti novu frontu analize Facebooka, Googlea i ostalih kompanija…

Na kraju, Soros je i dodao kako su Google i Facebook “prepreke za bilo kakve inovacije”, a objasnio je i što bi trebalo, ako se njega pita, napraviti da se takav trend zaustavi i promijeni.

Da bismo sačuvali demokraciju i slobodu, potrebna je bolja, kvalitetnija i stroža regulativa. Facebook i Google moraju se podvrgnuti rigidnoj kontroli i propisima koji bi sačuvali temelje tržišnog natjecanja, inovativnosti, fer i otvorenog pristupa, jednakog za sve, zaključio je Soros, istaknuvši kao dobar primjer nadzora Europsku uniju.

Iz Facebooka i Googlea za sada nisu komentirali ovaj otvoreni napad Georgea Sorosa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti