Dnevnik Nove TV doznaje: Šest hrvatskih gradova moglo bi dobiti rješenje za visoke račune i nestašicu energije

Stanovnici kontinentalne Hrvatske već za koju godinu mogli bi dobiti mogućnost pouzdanijeg, čišćeg i bitno jeftinijeg grijanja. Država kreće u veliki projekt razvoja nalazišta geotermalne energije.

DNEVNIK.hr | 29.12.2022. / 20:19

Galerija

Visoki računi, moguće nestašice energije i klimatske promjene - rješenje za sve ove probleme nalazi se na tri tisuće metara ispod naših nogu.

Geotermalna energija, vruća voda iz zemljine utrobe, uskoro bi mogla biti izvor grijanja za šest hrvatskih gradova.

Tijekom narednih desetak dana kamioni će istraživati podzemlje u okolici Velike Gorice. Potvrde li se ranija saznanja stručnjaka, već 2024. stanovnici Velike Gorice, ali i još pet hrvatskih gradova dobit će pristup jeftinom, pouzdanom i ekološki potpuno čistom grijanju.

Ako se pita Goričane, koji već godinama muku muče sa skupim toplinarstvom, to je sjajna vijest.

Gorje na Marsu NASA-ini znanstvenici otkrili da Mars ima jedan obnovljivi izvor energije u količinama dovoljnim da napaja baze tijekom čitave godine

Ako bude, super bi bilo. Stvarno bi bilo super da se to smanji. Jer mi imamo po zimi devetsto kuna, tisuću grijanje. Skuplje nego Zagreb, a ne grijemo se puno, kazala je Biserka u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine.

Grijanje samo početak

No grijanje je samo početak. Država je ovih dana raspisala natječaj za šest lokacija gdje bi mogle biti građene geotermalne elektrane. Izgrade li se, proizvodit će dovoljno struje za godišnju potrošnje oko 150 tisuća kućanstava.

Vodik, energetska budućnost: Ilustracija - 3 Stiže energent budućnosti: Pokretat će kamione, autobuse, automobile, pa i bicikle

Dosad se o geotermalnom potencijalu puno pričalo, a sada idemo s konkretnim projektim. U konačnici je zapravo cilj smanjiti uvoz energije i energenata u Hrvatsku i maksimalno iskoristiti obnovljive izvore energije koje Hrvatska ima, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Struja bez štetnih emisija

Geotermalne elektrane proizvode struju bez štetnih emisija i neovisno o meteorološkim uvjetima. Otprilike kao nuklearne elektrane, ali bez rizika havarije. A u Hrvatskoj bih ih moglo biti na desetke.

Prepoznali smo na temelju 191 bušotine 75 istražnih područja od kojih je četrdeset pogodno za toplinarstvo, 35 za proizvodnju električne energije i na tome ćemo sasvim sigurno raditi i inzistirati u razdoblju koje je pred nama, kazao je Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Nuklearna fuzija Ostvaren san nuklearne fuzije: "Danas svijetu poručujemo da je Amerika postigla ogroman znanstveni napredak"

Geotermalni potencijal Hrvatske otprilike je 60 posto veći od europskog prosjeka. Vrijeme je da ga počnemo koristiti. Pa da Hrvati napokon otkriju toplu vodu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti