Moderan načn života i razvoj tehnologije uvelike je utjecao na naše živote, ali i mentalno zdravlje. Svakodnevno smo izloženi gomilama informacija, ne odvajamo se od ekrana (velikih i malih), pa se ponekad čini kako se zapravo otuđujemo od svijeta oko nas.

No moderna tehnologija možda najveći utjecaj ima na mlade. Točnije, na tinejdžere koji ju koriste gotovo bez prestanka.

Posljednje istraživanje koje je proveo tim znanstvenika s CHU Sainte-Justine iz Kanade otkrilo je kako su društvene mreže i televizija glavni uzročnici depresije kod mladih.

Točnije, što više vremena tinejdžeri provedu na društvenim mrežama ili gledajući televiziju, to se pojavljuju ozbiljniji simptomi depresije.

Istovremeno, ako tinejdžeri češće koriste računala za pregledavanje interenta ili igraju videoigre, nemaju takav problem.

Znanstvenike posebno zabrinjava otkriće da provođenje više vremena na mrežama koje promoviraju bilo kakvu usporedbu korisnika značajno utječe na samopouzdanje i samopoštovanje korisnika te pojačava simptome depresije, a kod onih koji ih već imaju može dovesti i do ozbiljnih problema s mentalnim zdravljem.

Društvene mreže i televizija oblici su medija koji često izlažu tinejdžere slikama drugih koji se doimaju uspješnijima i boljima, poput drugih tinejdžera koji imaju savršena tijela ili žive životom bogataša. Osim toga, društvene mreže osmišljene su tako da prikazuju sličan sadržaj pa ako netko već iskazuje određene simptome depresije, mreže će mu servirati sadržaj koji će tamo još više potaknuti i ojačati te simptome, pojasnio je jedan od voditelja istraživanja Elroy Boers sa Sveučilišta u Montrealu.

Dodao je kako bi rezultati studije mogli biti važni u upravljanju vremenom koje mladi provode pred ekranima.

Mnogi pripisuju sve rašireniju depresiju među mladima u Sjevernoj Americi mobilnim digitalnim uređajima. Ova studija otkriva kako je korištenje društvenih mreža i gledanje televizije važan faktor u predviđanju depresije kod tinejdžera, istaknula je dr. Patricia Conrod, profesorica psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu.

Naglasila je i kako je potrebno dodatno istražiti utječe li dizajn samih društvenih mreža na depresiju kod mladih.

Rano prepoznavanje tinejdžera koji su podložniji depresiji daje liječnicima i roditeljima veću mogućnost da interveniraju. Reguliranje korištenja televizije i društvenih mreža mogao bi biti jedan od načina za sprječavanje ili ublažavanje simptoma depresije kod mladih, istaknula je na kraju prof. Conrod.

Izvor: CHUJS.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju