Globalni kibernetički napad jenjava

"Nemamo saznanja da su planirani novi veliki napadi a obavještajne službe nisu nas upozorile na takvu mogućnost", navodi NHS

Hina/G.K. Hina | 15.05.2017. / 19:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Globalni kibernetički napad koji je od petka pogodio oko 150 zemalja i najmanje 200.000 računala širom svijeta u ponedjeljak popušta ali tvrtke i organizacije upozorene su da i nadalje budu na oprezu, javlja BBC.

Britanska Nacionalna kriminalistička agencija (NCA) priopćila je da do podneva nije imala nikakvih pokazatelja mogućeg novog napada, ali je upozorila da bi se on ipak mogao dogoditi.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) koja je prijavila neke od prvih napada u petak, kazala je da pogođene organizacije rade normalno i odbacila je mogućnost novog velikog napada.

"Nemamo saznanja da su planirani novi veliki napadi a obavještajne službe nisu nas upozorile na takvu mogućnost", navodi NHS u priopćenju.

Masovni kibernetički napad takozvanim ucjenjivačkim softverom (ransomware) u petak je pogodio računalne mreže tvrtki i javnih ustanova širom svijeta. Ucjenjivački softver blokira pristup računalnom sustavu i potom traži novac kako bi ga odblokirao.

NCA je upozorio žrtve napada da ne plaćaju nikakav novac jer nema jamstava da će se kodirani fajlovi vratiti.

EU-ova agencija Europol rekla je da je ovaj napad bez presedana.
"Korištenje kibernetičkih napada sa zločinačkim ciljem sve je veća prijetnja koja traži koordinirani i globalni odgovor EU-a i zemalja članica", rekao je Margaritis Schinas, glasnogovornik EK-a u ponedjeljak.

Kineski stručnjaci za kibernetičku sigurnost u ponedjeljak su priopćili da su stotine tisuća računala i gotovo 30.000 institucija, uključujući vladine agencije, pogođene u Kini globalnim kibernetičkim napadom.

Indonezijska vlada također je u ponedjeljak zatražila od kompanija da ažuriraju svoje sustave nakon što su dvije bolnice u Jakarti pogođene virusom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti