Google će zbog Europske unije morati mijenjati Android?

Zasad su svi uvjereni kako će Google dobiti veliku novčanu kaznu i upute da promijeni svoju poslovnu praksu. Kolika će ta kazna biti, mogli bismo saznati već za nekoliko dana.

Martina Čizmić | 11.07.2018. / 07:18

Google Android (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Google bi zbog europskih regulatora i pravila o pravednom tržišnom natjecanju mogao ostati bez nekoliko milijardi dolara, ali i biti prisiljen mijenjati način na koji funkcionira široko rašireni operativni sustav Android.

Regulatorima u Europi ne sviđa se što Google instalacijom Google Playa diktira korisnicima, ali i proizvođačima pametnih telefona pristup drugim aplikacijama, dok istovremeno blokira instalaciju aplikacija iz drugih izvora.

Očekuje se da bi europski regulatori, na čelu s Margrethe Vestager, povjerenicom za tržišno natjecanje, do kraja mjeseca mogli Googleu izreći rekordnu kaznu u visini od nekoliko milijardi dolara zbog načina na koji ta tvrtka "prisiljava" proizvođače pametnih telefona da isporučuju svoje uređaje s unaprijed instaliranim Googleovim aplikacijama.

Instalacijom Googleove tražilice i ostalih Googleovih aplikacija na uređaje s operativnim sustavom Android, ta se tvrtka osigurava da će imati korisnike, pristup njihovim podacima, ali i kanal za serviranje oglasa. Prisile li europski regulatori Google da prekine s takvom praksom to bi moglo u potpunosti promijeniti cijeli sustav Androida, ugroziti njegovu dominaciju na tržištu pametnih telefona i tableta, ali i pružiti nekim drugim proizvođačima aplikacija da se probiju do korisnika.

Nitko korisnike ne prisiljava da koriste Googleove aplikacije, ali ako želite koristiti određene aplikacije, morate pristati na instalaciju cijelog seta, istaknuo je Jakob Kucharczyk, potpredsjednik za natjecanje i EU regulatornu politiku za Computer & Communications Industry Association. Dodao je i kako to Googleu omogućuje daljnje financiranje razvoja otvorenog koda.

Zasad su svi uvjereni kako će Google dobiti veliku novčanu kaznu i upute da promijeni svoju poslovnu praksu. Kolika će ta kazna biti, mogli bismo saznati već za nekoliko dana.

Izvor: Washington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti