Sprema li se Googleu nova rekordna kazna?

Do kraja godine Europska komisija trebala bi donijeti odluku i odrediti visinu kazne za Google

Martina Čizmić | 06.07.2017. / 14:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Europska komisija odredila Googleu rekordnu kaznu zbog favoriziranja svojih rezultata u rezultatima pretraživanja, čini se kako je na pomolu nova, još veća kazna za Google. I to zbog Androida.

Trenutno je cijeli postupak još uvijek u fazi istrage i traženja drugog mišljenja, no očekuje se da bi odluka trebala biti donešena do kraja ove godine.

Googleu (odnosno Alphabetu) predbacuje se da je u svom Android sustavu za mobilne uređaje onemogućio drugim tvrtkama da instaliraju svoje aplikacije na mobilne uređaje koji koriste Android.

Najveći je naglasak stavljen na "prisiljavanje" proizvođača mobilnih uređaja na instalaciju aplikacije Google Search i internetskog preglednika Google Chrome kako bi zauzvrat dobili pristup drugim aplikacijama iz Googleove lepeze. Također, na teret im se stavlja i da su platili proizvođačima pametnih telefona i mobilnim operaterima da na uređaje instaliraju samo i isključivo Google Search.

Prema informacijama do kojih je došao Reuters, grupa eksperata trebala bi tijekom sljedećih nekoliko mjeseci provjeriti koliko je cijeli slučaj čvrst i pomoći Europskoj komisiji odrediti visinu kazne. Još nije poznato je li grupa već počela s procjenom, ali prema dosadašnjoj praksi, trebaju im tri do četiri tjedna za pregled i donošenje mišljenja.

Stoga bismo možda već u jesen mogli imati neslužbene informacije o tome koliko je, prema mišljenju Europske komisije, Google zgriješio.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti