Google i Wikipedia u borbi protiv lažnih vijesti

Google i Wikipedia, svatko na svoj način, kreću u borbu protiv "lažnih vijesti" i "alternativnih činjenica".

Martina Čizmić | 02.05.2017. / 07:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pošast lažnih vijesti, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci preplavila internet i društvene mreže, natjerala je velike igrače poput Googlea, Facebooka i Wikipedije da reagiraju. No, iako su i Facebook i Google najavili kako će modificirati svoje algoritme ne bi li lakše prepoznali lažne vijesti, jasno je da problem neće moći riješiti bez pomoći cjelokupne internetske zajednice.

Prema službenim Googleovim podacima, gotovo 25 posto rezultata pretraživanja sadrži “uvredljive ili lažne informacije”. S obzirom na to da Googleovi serveri obrade nekoliko milijardi pretraga svakog dana, brojka nije zanemariva.

Tako će ubuduće korisnici svaki rezultat pretrage koji im bude sumnjiv ili znaju da pruža lažne informacije moći prijaviti direktno Googleu iz same tražilice pomoću opcije “Feedback”. Slično kao što korisnici na Facebooku mogu prijaviti neku objavu ili fotografiju zbog uvredljivog, eksplicitnog ili nasilnog sadržaja, isto će moći napraviti i korisnici Googleove tražilice. Osim toga, korisnici će moći prijaviti i prijedloge pretraga (tekst koji Google nudi kao prijedlog pretrage dok tipkate) koje smatraju uvredljivima.

I Google će odraditi svoj dio posla. Modificirani algoritmi pobrinut će se da rezultati “lošije kvalitete” budu lošije rangirani odnosno teže dostupni prosječnom korisniku.

WikiTribune - spoj medija i Wikipedije

U borbu se aktivno uključila i Wikipedia. Jedan od osnivača te internetske enciklopedije, Jimmy Wales, objavio je pokretanje novog projekta kojim želi stati na kraj lažnim vijestima i “alternativnim činjenicama” u medijima.

WikiTribune će biti svojevrsna medijska platforma na kojoj će tekstove pisati profesionalni novinari, uređivat će ih volonteri koji će ujedno i provjeravati činjenice, a financirat će se kroz donacije čitatelja.

 

 

Kako ističu na stranici, cilj im je stvarati “članke temeljene na činjenicama koji će imati stvarni utjecaj na lokalne i globalne događaje”, a teme koje će pokrivati ovisit će o pretplatnicima odnosno donatorima i njihovim prijedlozima.

Trenutno je WikiTribune u fazi prikupljanja početnog kapitala kroz “crowdfunding”, a da je ljudima dosta “lažnih vijesti” najbolje govori činjenica da je već prikupljeno dovoljno novca za zapošljavanje petoro od potrebnih 10 novinara. Također, ako ne uspiju prikupiti potrebna sredstva, vratit će sav novac donatorima.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li uspjeti prikupiti dovoljno sredstava za rad te hoće li takav način pisanja i uređivanja vijesti zaista moći konkurirati velikim medijima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti