Google ima vlastitu kompaniju za automobile - Google Auto

Kompanija Google potiho je pokrenula svoj program samovozećih automobila pod svojom podružnicom Google Auto LLC.

Monika Nožić Monika Nožinić | 04.08.2015. / 15:17

Google ima vlastitu kompaniju za automobile - Google Auto

Kompanija Google potiho je pokrenula svoj program samovozećih automobila pod okriljem kompanije naziva Google Auto LLC.

Iako Google već godinama radi na projektu vozila sa auto-pilotom, a odnedavno testira i prototipove vlastitog robotiziranog automobila, javnost nije znala da je ovaj IT div osnovao auto-kompaniju.

Podružnica kompanije Google formirana je 2011. godine kada je Google zamijenio svoje samovozeće Priuses sa Lexus SUV automobilima, otkrio je The Guardian.

Google Auto službeni je proizvođač 23 autonomna Lexus automobila, uključujući i onaj koji je uključen u nedavne incidente na cestama. Pokretanjem kompletnog projketa samovozećeg automobila kroz novu kompaniju, Google se vjerojatno htio zaštititi od rizika i plaćanja odštete ako bi robotizirani automobili prilikom test vožnje na javnim cestama izazvali prometnu nesreću.

Naime, da su kojim slučajem, zbog nedavnih nesreća na cestama podnesene tužbe, odgovornost bi preuzela kompanija Google Auto, a imovina Googlea ostala bi zaštićena.

Google je u lipnju započeo testiranje vlastitog automobila s auto-pilotom, dvosjeda veličine modela Smart sa pogonom na zadnje kotače i elektromotorom snage 20-30 kWh.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti