Google je do sada uklonio čak 6 milijardi piratskih linkova sa svoje tražilice

Dok se prije Google zalagao za slobodno indeksiranje čitavog sadržaja s interneta, s vremenom su ipak promijenili ploču.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.10.2022. / 10:59

Piratstvo (Foto: Getty Images)

Iako je raširena dostupnost brojnih glazbenih i videoservisa poput Spotifyja, Deezera, Tidala, odnosno Netflix,a HBO-a, Disneya+ itd. mnoge pirate pretvorila u pretplatnike, mnogima je i dalje draže u sadržaju uživati besplatno, odnosno preuzimati ga s brojnih piratskih stranica. Tako nešto, naravno, nije legalno i organizacije za zaštitu autorskih prava konstantno se bore protiv piratstva i pokušavaju takav sadržaj ukloniti s mreže.

Piratski sadržaj, ilustracija Digitalno piratstvo u padu: Mladi u Hrvatskoj sve se češće koriste legalnim izvorima za gledanje filmova i TV serija

Jedna od kompanija koja im u tome pomaže je i Google putem čije tražilice pirati često pretražuju stranica s kojih bi mogli preuzeti neki film ili seriju. Američka kompanija, na zahtjev nositelja autorskih prava, sa svoje tražilice skida linkove koji vode do piratskog sadržaja, a ovaj tjedan objavljeno je kako su do uklonili čak 6 milijardi takvih linkova s Googlea.

Prije nego se odluče da taj sadržaj više neće biti dostupan na tražilici, iz ove tvrtke prvo moraju provesti istragu te se, naravno, ne ukloni sav sadržaj. Npr. u nekim slučajevima dobili su zahtjeve za skidanje sa stranica poput Netflixa, Disneya, ali i Bijele kuće, FBI-a i drugih koji nemaju veze s piratstvom.

Prema objavljenim podacima, do sada je Google kontaktiralo više od 326 tisuća nositelja autorski prava, pri čemu je deset najaktivnijih organizacija poslalo skoro 2,5 milijardi zahtjeva, odnosno više od 40 posto njih. Zanimljivo, oko 41 posto linkova koje je Google uklonio nalazi se na samo 400 (piratskih) domena.

Slika nije dostupna Policija poslala prijeteće mailove: Za ilegalni streaming sportskih prijenosa kazna zatvora do čak 5 godina

Kako naglašavaju na Tech Spotu, ove brojke pokazuju koliko se Google promijenio u odnosu na neka prošla vremena kada su se aktivno protivili ograničenju indeksiranja internetskih stranica od strane trećih strana pozivajući se na “slobodan pristup informacijama” s mreže. Danas je, dakle, i dalje slobodan pristup stranicama s interneta, no ne i onima s kojima se krše autorska prava i na kojima se nalaze piratski linkovi.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti