Google je predstavio zanimljiv novi način pretraživanja na mobilnim uređajima

Pretraživanje fotografija, riječ i pojmova postalo je još jednostavnije i brže zahvaljujući novoj opciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.01.2024. / 16:26

Google Circle to Search (Foto: Samsung)

Google je jučer najavio novi način na koji se može koristiti njihova tražilica na pametnim telefonima s Androidom. Na početku, opcija nazvana “Circle to Search” biti dostupna sinoć predstavljenim Samsungovim telefonima iz serije Galaxy S i Googleovim uređajima Pixel 8 i 8 Pro, a nakon toga možemo je očekivati i na još nekim modelima premium Androida.

Privatni način rada u Chromeu Iz Googlea pojasnili stvari: Korisnike prate i kada surfaju anonimnim načinom rada

Putem ove opcije korisnici će na ekranu moći zaokružiti, dodirnuti ili “pošarati” ono što ih zanima i o čemu žele saznati nešto više, zatim je potrebno pritisnuti odgovarajuću tipku i otvorit će se prozor s rezultatima pretrage koja je povezana uz ono što ste označili. Npr. na fotografiji možete zaokružiti naočale ili tenisice koje osoba nosi, ali se na isti način može pretraživati i videozapise i tekstualne zapise, poruke i slično. Aktivacija ove opcije je jednostavna te je prije zaokruživanja, odnosno dodira prstom po ekranu kako bi izdvojili ono što vas zanima, potrebno dugo držati home tipku.

Iako je Google već omogućio sličan način pretraživanja putem aplikacije Lens, za to je ipak potrebno prvo lansirati posebnu aplikaciju i tek onda tražiti ono što vas zanima, dok Circle to Search omogućuje pretragu direktno s ekrana, bez potrebe za otvaranjem novih aplikacija.

Ova opcija nije ograničena samo na pretraživanje stvari na internetu, odnosno Googleu. Tako na Tech Crunchu navode primjer videozapisa na kojem se prikazuje korejski hot-dog. U tom videu zaokružen je hot-dog, ali umjesto pretraživanja informacija o samom hot-dogu, može se postaviti pitanje zašto su oni toliko popularni i odgovori će se pojaviti na Googleu. Također, slično je i prilikom dopisivanja te se u porukama može zaokružiti određena riječ i onda na mreži pretražiti više informacija o njoj. Ako dogovarate s prijateljima odlazak u neki restoran, dodirnite njegovo ime u poruci i Google će vam dati podatke o restoranu.

Groblje, ilustracija Znate li što je "Googleovo groblje" i tko tamo "počiva"?

Iako se sve to može napraviti i bez ove opcije, potrebno je malo više vremena, odnosno više dodira prstom po ekranu i otvaranje dodatnih aplikacija (Google ili web-preglednik) tako da nova opcija ipak štedi malo vremena. Korisnici Googlea sigurno će cijeniti ove nove mogućnosti koje će im olakšati i poboljšati pretraživanje mreže, a za očekivati je kako u ovoj kompaniji razmišljaju o daljnjim koracima kako bi poboljšali svoju poziciju na ovom tržištu. Iako Google drži skoro pa monopol kada je u pitanju pretraživanje interneta, posljednje je razdoblje za njih bilo prilično izazovno. Pored neočekivane prijetnje u vidu chatbotva baziranih na umjetnoj inteligenciji, sve je više govora o tome i kako, zbog obilja spamerskog sadržaja, pada kvaliteta rezultata pretraživanja na Googleu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti