Google konačno kreće u razvoj vlastite tražilice samo za djecu

Najave kako će razviti posebnu verziju YouTube platforme za dijeljenje videa koja će biti prilagođena djeci nisu nove, priča je sada dobila novu dimenziju...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 06.12.2014. / 09:07

Google konačno kreće u razvoj vlastite tražilice samo za djecu

Najave kako će razviti posebnu verziju YouTube platforme za dijeljenje videa koja će biti prilagođena djeci nisu nove, priča je sada dobila novu dimenziju...

Naime, prema pisanju BBC-a, Googleova potpredsjednica za inženjering Pavni Diwanji potvrdila je kako se nalazi na čelu projekta razvoja nove palete usluga koja se za sada neslužbeno naziva Google obiteljski paket. Radi se, pojednostavljeno rečeno, o potpuno modificiranim verzijama najpopularnijih servisa i usluga najvrjednije svjetske kompanije, čiji je senzibilitet prema zaštiti najmlađih pod posebnim fokusom javnosti, upravo zbog Googleove popularnosti na globalnoj razini. A problem zaštite djece od neprimjerenih sadržaja na internetu je nešto protiv čega se svi imaju obavezu boriti, a Google bi tu, slažu se i u samoj kompaniji, morao biti predvodnik. Za sada nema niti jedne konkretne informacije o tome kada bi "dječje verzije" Googlea, odnosno YouTubea mogle biti predstavljene, ali prema najavama gospođe Diwanyi nije sporno kako će Google realizirati ovu ideju. 

"Veliki motiv za ovako nešto krenuo je iz same kompanije, jer mnogi od nas imaju djecu i naša je obaveza da ih zaštitimo, zato smo odlučili krenuti u promjenu naših proizvoda i usluga", izjavila je Diwanji. Kao primjer funkcioniranja novog Googlea "samo za djecu" Diwanji je rekla da će, recimo, kod upisa pojma "vlak" u Google, ako to učini dijete, biti izbačeni rezultati za popularnu igračku Thomas, umjesto informacije o željeznicama, rasporedu vlakova, kupovini karata... K tome, roditelji će imati daleko veću mogućnost nadzora o tome koliko vremena njihova djeca provode na internetu, koje stranice posjećuju, koje pojmove pretražuju... Funkcionalnost i mjere zaštite će biti daleko, daleko veće nego u slučaju "safe search" funkcije koju Google već sada ima. 

Ono što Pavni Diwanji nije otkrila, a što zanima apsolutno sve, je kako će Google zapravo "znati" da ga koristi dijete. Naravno, u slučaju kada su roditelji prisutni, priča je vrlo jednostavna, ali ako je dijete samo za računalom, Google će morati osmisliti sustav prijave i "detekcije", za sada se o tome ne zna ništa. Jedan od dodatnih problema je i američki zakon US Children's Online Privacy Protection Act (Coppa) koji striktno specificira koliku količinu podataka se smije prikupljati o djeci i kako se podaci koriste. U slučaju "prekoračenja" kazne su ogromne, tako da će se Google morati smjestiti i u te okvire. Ali, na kraju dana, svakako je dobro što u Googleu žele napraviti dodatni iskorak u zaštiti djece od neprimjerenih sadržaja na internetu. 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti