Ceste u Nevadi spremne su za robotizirane automobile bez vozača. Ranije ovog mjeseca, Zakonodavna komisija u Nevadi odobrila je ispitivanje autonomnih vozila na državnim prometnicama. Automobili će biti prepoznatljivi pomoću crvenih registracijskih oznaka.

Zapravo, bilo koja tvrtka može testirati svoj sustav bez vozača u Nevadi, Google je samo prvi koji je iskoristio priliku. Googleov sustav može se instalirati na bilo koji automobil, prenosi Mashable.

„Autonomni automobili imaju potencijal da značajno povećaju sigurnost u vožnji.“, rekao je glasnogovornik Googlea. „Pozdravljamo odluku Nevade za izgradnju dobro osmišljenog okvira kako bi se omogućilo sigurno i aktivno testiranje tehnologije, te predvidjele potrebe i najbolji interesi građana Nevade.“

Iako su automobili bez vozača, provjera se vrši s dva operatera unutar automobila. Nakon što se vozila pokažu sigurnima sa samo jednim vozačem, automobili će dobiti zelene registracijske oznake. Kada cesta nije mapirana, automobil može dati kontrolu vozaču nakon što ženski glas kaže „please drive“. Ako vozač ne preuzme kontrolu, automobil se jednostavno zaustavi uz cestu. Postoji i zaslon ispred suvozača koji prikazuje ono što automobil vidi.

U budućnosti, moguće je da će proizvođači automobila nuditi ovaj sustav već instaliran u vozilima. Također postoji još nekoliko država u kojima se očekuje odluka zakonodavstva o odobravanju autonomnih automobila na javnim prometnicama.

(Photo via ExtremeTech)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju