Google najavio automatsko brisanje podataka o posjetima korisnika klinikama za pobačaje i drugim osjetljivim lokacijama

Google je na promjenu potaknula odluka američkog Vrhovnog suda da poništi presudu u slučaju Roe protiv Wadea i poteza koje je nekoliko američkih saveznih država odmah poduzelo da zabrane pobačaje.

Branimir Vidmarović | 02.07.2022. / 09:06

Google (Foto: Afp)

Američki tehnološki div Google poručuje da će u narednim tjednima početi automatski brisati posjete klinikama za pobačaje, skloništima za žrtve obiteljskog nasilja, klinikama za mršavljenje i drugim potencijalno osjetljivim lokacijama iz povijesti lokacija svojih korisnika.

U objavi na blogu u petak, Google kaže da će se brisanje dogoditi "ubrzo nakon" posjeta, nakon što njihovi sustavi identificiraju da je došlo do putovanja na jednu od navedenih lokacija.

Google je na promjenu potaknula odluka američkog Vrhovnog suda da poništi presudu u slučaju Roe protiv Wadea i poteza koje je nekoliko američkih saveznih država odmah poduzelo da zabrane pobačaje.

Prosvjedi aktivista za pobačaj u SAD-u Biden nakon odluke Vrhovnog suda poručio ženama: "Čujem vas. Podržavam vas. Stojim uz vas"

Korisnici isto tako mogu potpuno isključiti Googleovo bilježenje lokacije slijedeći njihove upute. Googleova objava također spominje da dolazi ažuriranje za Fitbit, koje će korisnicima omogućiti brisanje više zapisa mjesečnice odjednom ako su koristili značajku praćenja zdravlja.

Ova ažuriranja privatnosti imaju za cilj ukloniti odabrane podatke s Googleovih servisa, koji bi se mogli koristiti za kazneno gonjenje ljudi zbog traženja zdravstvene skrbi, no Google i dalje pohranjuje puno drugih podataka o aktivnostima svojih korisnika. Povijesti pretraživanja na tražilici i YouTubeu također bi se mogle, primjerice, koristiti kao dokazi u istragama, no Googleova objava ne spominje ništa o tome.

Dok se Google zakonski mora pridržavati određenih zahtjeva o podacima američke vlade (i mogao bi biti primoran predati zapisnike ako postoje), tvrtka ponavlja da će se nastaviti protiviti zahtjevima koji su preopširni ili koji su na neki drugi način pravno nepoželjni. Google također trdi da će obavijestiti korisnike kada njihove podatke preda vlastima, osim ako mu nije naređeno da to ne čini ili ako postoji hitan sigurnosni problem.

Otvaranje Google korisničkog računa Nova optužba protiv tehnološkog diva: "Deseci milijuna Europljana otvaranjem Google računa izlažu se riziku da se prati svaki njihov korak "

Međutim, zabrinutost privatnosti podataka oko pobačaja nadilazi Google, jer službena medicinska evidencija nije tako privatna kao što mnogi pretpostavljaju, a sve od tekstualnih poruka i zapisa o kupnji moglo bi se upotrijebiti protiv žena na sudu u SAD-u.

Osim toga, Google nije nužno jedini koji prati lokaciju uređaja korisnika.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti