Google plaća veliki novac kako bi njihove aplikacije i tražilica bili na telefonima Samsunga i Applea

Takvim partnerstvima svi dobivaju - Google koji dobiva korisnike kojima se prikazuju reklame, ali i Samsung i Apple koji dobivaju milijarde dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2023. / 15:45

Samsung Galaxy S23 Ultra - 7 (Foto: Zimo)

Google se ponovno našao na optuženičkoj klupi, a ovog puta u fokusu je njihova, kako stoji u optužbi američkog ministarstva pravosuđa, antikompetitivna praksa plaćanja Appleu, ali i drugim kompanijama za postavljanje Googleove tražilice kao defaultne na mobilne uređaje. Suđenje je do sada otkrilo brojne zanimljive i do sada nepoznate činjenice o ugovorima koje je američka kompanija sklopila s različitim mobilnim kompanijama.

Google Google nije htio ukloniti linkove koji su poduzetnika nepravedno povezivali s pedofilijom i sad mu mora platiti pola milijuna dolara

Tako smo, zahvaljujući jednom svjedočenju, saznali da Apple dobiva više od trećine Googleove zarade od oglašavanja putem Safarija, a zauzvrat je upravo njihova tražilica defaultna na Appleovim uređajima.

Različite ugovore, koje također plaćaju u milijardama dolara, Google ima i s proizvođačima Androida. S nekima od njih Google dijeli zaradu od oglašavanja putem tražilice uz uvjet da na svojim uređajima omoguće što češće nadogradnje softvera, kako bi telefoni duže trajali i bili sigurniji za korištenje. Također, kako su objavili na Bloombergu, Google mobilnim proizvođačima plaća i za postavljanje njihovih aplikacija kao defaultnih na svoje uređaje. A cifre koje plaćaju nisu male.

Prema tim informacijama, Google je tijekom četverogodišnjeg razdoblja platio Samsungu čak 8 milijardi dolara za korištenje samo tri aplikacije kao glavne na uređajima južnokorejske kompanije. Osim tražilice, na Samsungovim pametnim telefonima i tabletima kao defaultne aplikacije postavljen je i glasovni asistent te trgovina aplikacijama Play Store. Google se na ovaj potez odlučio kako bi spriječio instalaciju konkurentskih servisa i aplikacija na telefone koje pokreće Android. Naime, Samsung ima vlastiti glasovni asistent (Bixby) i trgovinu aplikacijama (Galaxy Store), a kompanija surađuje s Microsoftom, što znači da bi kao defaultnu tražilicu mogli postaviti Bing.

Elon Musk Teslini odvjetnici na sudu iznijeli nevjerojatan i bizaran argument o Muskovim izjavama vezanim za sigurnost Autopilota

Jasno je koliko je Googleu važno da što veći broj korisnika ima pristup njihovoj trgovini aplikacija (koja također predstavlja veliki izvor prihoda za kompaniju) te da korisnici pretražuju internet putem njihove tražilice jer im se tako prikazuju oglasi od kojih Google zarađuje veliki novac. Dio tog novca, saznali smo zahvaljujući svjedočenjima, Google plaća drugim kompanijama poput Applea, Samsunga, Motorole i drugih. S tim partnerstvom profitirali su i Google i spomenute kompanije, no postavlja se pitanje legalnosti takvih dogovora, što će se sada ispitati na suđenju.

Izvor: Sam Mobile
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti