U Appleu su razmišljali o razvoju vlastite tražilice koja bi na iPhoneu zamijenila Google

Jedan od Appleovih direktora svjedočio je na suđenju protiv Googlea i otkrio neke od zanimljivih pojedinosti o suradnji ovih kompanija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.09.2023. / 10:13

Eddy Cue (Foto: Afp)

Apple je prije više godina s Googleom potpisao ugovor prema kojem će se na njihovim uređajima koristiti Googleova tražilica. Detalji ugovora naravno nisu dostupni javnosti, no prema onom što je poznato, prema tom dogovoru Apple na iPhoneu i iPadu kao odabranu tražilicu mora koristiti Google, a s tim partnerstvom obje su kompanije značajno profitirale. Dok Google zarađuje od oglasa prikazanih putem njihove tražilice, Apple dobiva milijarde dolara od Googlea.

  Google Pogledajte slavljenički Google Doodle: Najpoznatija tražilica na svijetu navršila je 25 godina

No dok ta suradnja očito odgovara Appleu i Googleu, postavlja se pitanje koliko je zakonita, odnosno je li riječ o još jednom Googleovom potezu s kojim želi učvrstiti svoj monopol na tržištu pretraživanja. Zbog njihova iskorištavanja dominantne pozicije, monopola na tržištu te različitih nepoštenih praksi s kojima se koriste kako bi zadržali vodeću poziciju i izbacili konkurenciju s tržišta, američko ministarstvo pravosuđa podiglo je tužbu protiv kompanije te je trenutačno u tijeku saslušanje svjedoka.

Ovog tjedna ispitan je i jedan od poznatih Appleovih direktora Eddy Cue koji je govorio upravo o dogovoru kompanija vezanom uz postavljanje Googleove tražilice na Appleove uređaje. Prema njemu, taj je potez bio logičan jer u ono vrijeme, a slično je i danas, ne postoji prava alternativa za ovu tražilicu.

Tijekom svjedočenja Cue je spomenuo jednu zanimljivu stvar, a to je kako su i u Appleu razmišljali o razvoju vlastite tražilice, za slučaj da ne uspiju postići dogovor s Googleom. No čini se kako niti jedna kompanija nije htjela da do toga dođe: Bilo je u našem i u Googleovom najboljem interesu da postignemo dogovor, rekao je Cue tijekom svjedočenja koje je dobrim dijelom bilo zatvoreno za javnost. Naime, ako bi Apple zamijenio Google s nekom drugom tražilicom, slali bi manje prometa Googleu pa bi zato od njih dobili manje novaca.

  Google Bard Google osmislio kako privući još više korisnika na Gmail, Mapse i YouTube

Na kritike kako je s tim dogovorom Apple pomogao Googleu učvrstiti svoju dominantnu i monopolističku poziciju na tržištu pretraživanja, Cue je odgovorio kako korisnici jednostavno mogu promijeniti tražilicu koju koriste: Ako znate postaviti vaš WiFi, znate i kako promijeniti tražilicu, jednostavno je to objasnio Appleov direktor.

Ono što je zanimljivo jest što je u ugovoru postojala i stavka prema kojoj bi Apple, u slučaju “regulatornih izazova”, trebao braniti njihov sporazum s Googleom, a upravo je to Cue radio tijekom svjedočenja.

Izvor: Ars Tehnica
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti