Google privremeno odustaje od telefona sa savitljivim ekranom?

Glasine od izvora povezanih s Googleom kažu da će kompanija još neko vrijeme sačekati s predstavljanjem Pixela Fold.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.11.2021. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glasine o prvom Googleovom pametnom telefonu sa savitljivim ekranom mrežom kruže već duže vremena. Prema nekim takvim glasinama, Google je već trebao predstaviti Pixel Fold, no čini se kako ćemo na taj uređaj morati sačekati još neko vrijeme.

Slika nije dostupna Google predstavio nove telefone s kojima kreće u borbu za tron na tržištu smartphonea

Takve je informacije s javnosti podijelio Ross Young, izvršni direktor kompanije Display Supply Chain Consultants (DSCC) koji se pozvao na izvore dobro upoznate sa situacijom u Googleu. Prema tim izvorima, ove godine sigurno nećemo vidjeti Pixel Fold, a Google ga ne namjerava predstaviti niti u prvoj polovici sljedeće godine. Hoće li promijeniti mišljenje i predstaviti ga kasnije sljedeće godine ili 2023. (ili još kasnije) nije poznato, a čini se kako niti u Googleu još nisu sto posto sigurni u kojem će smjeru krenuti s telefonima sa savitljivim ekranima.

Iz te su kompanije još sredinom 2019. objavili kako već neko vrijeme eksperimentiraju s tehnologijom savitljivih ekrana, a zanimljiv je bio komentar šefa odjela za razvoj smartphonea koji je prije više od dvije godine rekao da još nisu pronašli pravi razlog za korištenje takvih telefona. Kada bi danas predstavili telefon sa savitljivim ekranom, u toj kompaniji smatraju da on ne bi bio “konkurentan koliko bi trebao biti”, otkrili su izvori iz Googlea.

Slika nije dostupna Krajem godine očekujemo savitljive telefone Googlea, Viva i Xiaomija

U odnosu na 2019., situacija na tržištu ipak se promijenila te su telefoni danas izdržljiviji, a cijena pristupačnija, što najbolje možemo vidjeti na primjeru posljednjih generacija Samsungovih telefona Fold i Flip. To, čini se, ipak još nije dovoljno dobro za Google koji će pričekati još neko vrijeme dok ne budu sigurni da bi s Pixel Foldom (ili kako će se već telefon zvati) mogli biti konkurentni klasičnim pametnim telefonima.

Izvor: TechSpot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti