Google razvija sustav zračne kontrole za dronove

Za nekoliko godina zrakom će letjeti tisuća dronova u isto vrijeme zbog čega je potrebno imati sustav koji će upravljati tim letjelicama kako se ne bi sudarile ili udarile u prepreke

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.06.2017. / 16:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amazon, Alphabet i druge kompanije već neko vrijeme testiraju dostavu putem dronova te je za očekivati da će za nekoliko godina nebom iznad nas letjeti veliki broj bespilotnih letjelica koji će dostavljati proizvode, pratiti promet, fotografirati i slično. Kako se broj dronova bude povećavao, tako će rasti i opasnost od njihovih sudara na nebu i padova te će biti potreban sustav zračne kontrole koji će upravljati svim tim dronovima, odnosno zračnim prometom – rješenje za to ima Alphabet, odnosno Google koji je razvio prototip ovakvog sustava kontrole dronova koji može upravljati s velikim brojem bespilotnih letjelica u isto vrijeme.

Testiranje ovog sustava u SAD-u proveli su NASA i Federal Aviation Administration, a u njemu su sudjelovale bespilotne letjelice Googleovog Projecta X i još nekoliko dronova. James Ryan Burgess, jedan od glavnih osoba u Projectu X rekao je kako su ranije piloti dronova morali manualno upravljati letjelicama kako bi izbjegli prepreke, no zahvaljujući sustavu zračne kontrole kojeg su razvili to više neće biti potrebno. Dodao je kako će za nekoliko godina Project Wing i brojne druge kompanije vjerojatno imati flote od tisuća dronova u zraku u isto vrijeme tako da je potrebno imati sustav koji će upravljati tim letjelicama kako se ne bi međusobno sudarile, odnosno kako bi zaobišle druge letjelice, zgrade i slično. Sustav nazvan UTM automatski će upravljati letovima svih bespilotnih letjelica (neovisno o tipu letjelice i onome tko njome upravlja), planirat će rute i usmjeravati dronove na slobodne rute u slučaju potencijalnih sudara.

Za upravljanje zračnim rutama i izbjegavanje sudara u zraku ovaj sustav koristi nekoliko Googleovih proizvoda poput Google Mapsa, Eartha i Street Viewa, a iako je pred dronovima još puno izazova i vremena prije nego se počnu svakodnevno koristiti za zračne dostave, stručnjaci se slažu kako je ovo veliki korak u pravom smjeru. Ekipa iz Projecta Wings nastavit će s razvojem i usavršavanjem ovog sustava te će s vremenom testirati upravljanje zračnim prometom u kompleksnijim uvjetima pri čemu će simultano koristiti više dronova.

Osim Googlea, na sličnom sustavu za kontrolu zračnog prometa rade i druge kompanije – NASA je sustav navigacije dronova najavila još prije dvije godine, a na ovakvom sustavu rade i Amazon, Uber, GoPro i Airmap.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti