Google želi izbaciti ISIS s “otvorenog” interneta

ISIS se očito jako dobro služi digitalnim platformama, što im omogućuje da veličaju svoje aktivnosti.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 22.01.2016. / 02:08

Islamisti pokorili internet: Zapad nemoćan protiv online džihada

Borba protiv ISIS-a nije samo u stvarnom životu, već i u virtualnom, na internetu i društvenim mrežama. Svima je nadaleko poznato da ova teroristička organizacija svoje aktivnosti promovira na medijima kao što je Facebook i Twitter, pomoću kojih prikupljaju nove članove, te daju dojam da su veći nego što to zapravo jest.

Činjenica jest da se ISIS vrlo inteligentno koristi društvenim mrežama i internetom općenito i vrlo je teško izbaciti takvu organizaciju sa interneta. No ono što u Googleu razmatraju, jest da se ISIS izbaci s “otvorenog” weba, tako da im preostaje korištenje TOR-a i “dark” weba. 

“Novost je to što oni mogu operirati bez da ih se zakine za internet u kojem svi mi uživamo”, istaknuo je Jared Cohen, direktno Google Ideas i nadzornik Alphabeta. Njihovi članovi koriste različite profile kako bi uveličali organizaciju, no Cohen kaže kako je vrlo teško izbaciti ih iz “dark” weba s obzirom da je on izgrađen od raznih alata koji upravo njima služe da budu anonimni.

Također, Cohen kaže kako je jedna od opcija gašenje njihovih Twitter profila, no isto tako jasno je da će se novi brzo pojaviti nakon što se stari pogase. “Ako ništa drugo, barem bi usporili promotivne aktivnosti grupe.”

Internet jest divno mjesto koje nam pruža stvari koje nismo mogli zamisliti prije njegova postojanja, no isto tako moramo biti svjesni činjenice da se sve dobre stvari mogu koristiti i za loše namjere, primjer je to ISIS-a. Mogu li se zaustaviti njihove aktivnosti na internetu, teško, no defintivino se mogu smanjiti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti