Googleova tražilica postaje 'još pametnija'

Razvoj Googleove tražilice uskoro preuzima John Giannandrea koji je do sada bio na čelu divizije zadužene za razvoj umjetne inteligencije pa se očekuje kako će tražilica postati još pametnija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.02.2016. / 10:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

'Pretraživanje je promijenilo ljudske živote te više od milijardu ljudi ovisi o nama', napisao je na Googleovoj društvenoj mreži Amit Singhal, šef odjela za pretraživanje ove kompanije najavivši skorašnji odlazak u mirovinu. Iz Googlea su već objavili ime njegovog nasljednika i novog šefa jedne od najvažnijih Googleovih divizija, a tehnološki analitičari vjeruju kako će ovo imenovanje odrediti budući smjer najpopularnije tražilice na svijetu. Naime, na vodeće mjesto Googleove tražilice stiže John Giannandrea koji trenutno u Googleu vodi tim koji razvija umjetnu inteligenciju te na Cnetu kažu kako je ovo jasan znak kako će Googleova tražilica u budućnosti postati 'još pametnija'. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, Google može prepoznavati govor i rukopis, spriječiti online prijevare i odgovarati na emailove, a koliki je napredak ove tehnologije najbolje možemo vidjeti na primjeru automobila bez vozača koji su proteklih godina odvozili stotine tisuća kilometara po Americi.

Također, veliki napredak na ovom polju mogli smo vidjeti nedavno kada je Googleov program AlphaGo pobijedio europskog prvaka u igri 'Go' (za koju kažu kako je najkompleksnija igra na svijetu), a s većom primjenom umjetne inteligencije Google više ne bi bio ograničen samo na pretraživanje pojmova i fotografija, već bi mogao postati virtualni asistent koji bi mogao predviđati sve što korisnicima treba u određenim situacijama. Da bi u tome uspio, pred Giannandreom je veliki posao – kako je sam rekao u nedavnom intervjuu za Fortune, 'računala su danas prilično glupa' te ih je usporedio s četverogodišnjim djetetom. U objavi na Googleu+ Singhal je već najavio kako će najpopularnija tražilica na svijetu svakim danom biti sve bolja, a bit će zanimljivo pratiti kakve će promjene i novitete donijeti Googleov novi šef pretraživanja.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti