Gotovina odlazi u povijest: Digitalnom transformacijom učinjeni su ključni koraci prema globalnom bezgotovinskom društvu

Ne samo da se potrošači opraštaju od tradicionalnih načina plaćanja roba i usluga, uključujući skromni papirnati ček i analogne račune, već se preoblikuje cjelokupna infrastruktura plaćanja.

Martina Čizmić | 08.06.2021. / 08:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom pandemije koronavirusa elektronička plaćanja u velikoj su mjeri zamijenila gotovinu. Bilo da se radi o beskontaktnim karticama, mobilnim aplikacijama ili pak virtualnim karticama, promjene koje su uvedene pokazale su koliko se sektor financijskih usluga brzo i nepovratno mijenja. 

Istraživanje koje je proveo PwC otkrilo je kako su i prije pandemije COVID-a bezgotovinska plaćanja poput slanja poruke za plaćanje autobusne karte u Turskoj ili korištenja QR koda za kupnju namirnica u Kini dokaz stalnog pomaka prema digitalnoj ekonomiji. Stoga su uvjereni kako bismo u budućnosti mogli imati globalno bezgotovinsko društvo.

Bezgotovinski svijet je na vidiku. Pandemija COVID-19 pojačala je rastući prijelaz na digitalno plaćanje i vjerojatno je potaknula trogodišnje do petogodišnje ubrzanje njegove upotrebe. Ubrzanje prema digitalnim plaćanjima stvorit će nove mogućnosti čitavom ekosustavu platnog prometa, uključujući banke. No ono će otkriti i slabosti onih koji se nisu spremni prilagoditi, prokomentirao je Kurtis Babczenko, PwC-ov globalni voditelj usluga u sektoru bankarstva i tržišta kapitala.

Zanimljivo, PwC-ovo istraživanje navodi i ključne teme koje će uvelike utjecati na razvoj financijskih usluga u budućnosti. Prije svega radi se o uključenosti i povjerenju korisnika u zemljama u razvoju. Kako navode, do 2025. godine prodor pametnih telefona vjerojatno će dosegnuti 80 % na globalnoj razini, uglavnom uvođenjem na nova tržišta kao što su Indonezija, Pakistan i Meksiko.

Posebnu će pozornost u sljedećih 20 godina privući digitalne valute, i to CBDC (Central Bank Digital Currencies - digitalne valute središnjih banaka) jer će izazvati najveće promjene. Izdavanje digitalnih valuta središnjih banaka dodatno će potaknuti korisnike, ali i financijske tvrtke na korištenje fintech rješenja kao što su digitalni novčanici, ali i druge inovacije koje tek trebaju izaći na tržište. 

Anketirani iskusni stručnjaci za platni promet očekuju važne regionalne novitete u infrastrukturi platnog prometa u kojoj se kartične i druge transakcije izvode putem zajedničkih platformi povezanih s računima. Ključne inicijative u Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji i Europi svjedoče o ovim novostima. Čak je 42 % ispitanika reklo da snažno osjeća da će u sljedećih pet godina doći do ubrzanja prekograničnih, deviznih instant-plaćanja i B2B plaćanja.

No uz sve to ne treba zaboraviti ni rizike koji su vezani za digitalne valute i bezgotovinske transakcije. Istraživanje tako ističe kako su rizici sigurnosti, usklađenosti i privatnosti podataka te s njima povezani problemi glavna briga banaka, fintech tvrtki i upravitelja imovinom u provedbi potpuno integrirane tehnološke strategije.

Osim ovog pomaka u bezgotovinsko društvo, moramo obratiti pozornost i na dublju promjenu. Ne samo da se potrošači opraštaju od tradicionalnih načina plaćanja roba i usluga, uključujući skromni papirnati ček i analogne račune, već se preoblikuje cjelokupna infrastruktura plaćanja. To preoblikovanje uključuje dva paralelna trenda: evoluciju vidljivog i administrativnog dijela platnog sustava (trenutna plaćanja; plaćanja računa i zahtjevi za plaćanjem; plastične kartice i digitalni novčanici) i revoluciju koja uključuje velike strukturne promjene u vrstama načina plaćanja i ekosustavu (pojava tzv. ponuda 'kupi sada, plati kasnije'; kriptovalute), a u tijeku je rad na digitalnim valutama središnje banke, dodaje Kurtis Babczenko, PwC-ov globalni voditelj usluga u sektoru bankarstva i tržišta kapitala te voditelj transformacije povezane s financijama SAD-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti