Electronic Arts, jedan od najvećih svjetskih izdavača videoigara, našao se na udaru hakera i ostao bez ogromnih 780 GB podataka među kojima su i izvorni kodovi za Frostbite Engine, platformu na kojoj se temelje brojne popularne videoigre.

Kako su potvrdili iz samog EA, hakeri su u sustav upali 6. lipnja, a sama količina i vrsta podataka koji su ukradeni govori o tome da su hakeri znali što rade i kako napasti.

Istražujemo nedavan incident upadau našu mrežu kad je ukradena ograničena količina izvornih kodova videoigara i povezanih alata. Podaci igrača nisu dirani i nemamo razloga vjerovati da je njihova privatnost ugrožena. Nakon incidenta, već smo napravili sigurnosna poboljšanja i ne vjerujemo da će biti utjecaja na naše igre ili poslovanje. Aktivno radimo sa istražiteljima i drugim stručnjacima koji su dio ove kriminalističke istrage, stoji u službenoj objavi na stranicama EA.

A prema posljednjim informacijama, hakeri su u sustav EA ušli na pomalo neobičan način. Kako su navodno otkrili GameRantu, kupili su ukradene kolačiće (cookies) webstranice za 10 dolara po komadu. Naime, prilikom prvog posjeta nekoj web stranici, najčešće ćete vidjeti pitanje "prihvaćate li kolačiće". Ti naizgled nevini kolačići, čija je glavna svrha da na računalu pohrane podatke kako bi se web stranice brže učitavale, često pohranjuju i podatke o ulogiravanju (korisničko ime i lozinku).

Upravo su to hakeri iskoristili kako bi se ubacili u EA kanal na popularnom programu za komunikaciju unutar tvrtki - Slack.

Uspjeli su ostvariti pristup internoj mreži EA tako što su zapravo prevarili IT podršku tvrtke, koja ih je sama pustila na mrežu. Nakon toga, bilo je samo pitanje vremena kad će uspjeti pronaći put do vrijednih podataka.

Tko stoji iza ovog hakerskog napada, još nije poznato. Kao ni što će biti s ukradenim podacima. S obzirom na količinu i vrstu podataka, za očekivati je da će hakeri prvo pokušati izvući neki novac od EA, prije no što kodove ponude na crnom tržištu.

To se dogodilo i studiju CD Projekt Red (koji stoji iza igre Cyberpunk 2077) kad su im u drugom hakerskom napadu ukradeni izvorni kodovi i alati za razvoj.

Što se točno nalazi u 780 GB podataka koji su ukradeni, iz EA nisu u potpunosti otkrili. Zna se, međutim, da su ukradeni izvorni kod za neke od najpopularnijih EA naslova, kao što je FIFA, nekoliko različitih programa za razvoj videoigara, ali i drugi software koji se koristi u proizvodnji.

Izvor: TechTimes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju