Hakeri napali britanski parlament, zastupnici ne mogu do svojih računa

Britanski parlament je već tri dana pod napadom nepoznatih hakera koji su probili korisničke račune

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 26.06.2017. / 13:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanska vlada, odnosno konkretnije rečeno britanski parlament i njihova računala mreža su od petka navečer žrtve napada nepoznatih hakera. Mreža parlamenta koji se nalazi u Westminster palači u Londonu, a prema posljednjim informacijama od ukupno 9000 korisničkih računa elektroničke pošte koliko ih se ukupno nalazi u sustavu napadači su kompromitirali otprilike 90-tak računa, što ne izgleda previše, ali opasnost time nije ništa manja, dapače.

Odgovornost za napad još uvijek nije nitko preuzeo, a iz National Cyber Security Centra su objavili kako su u “prvoj fazi uspjeli zaustaviti napadače i privremeno onemogućili bilo kakav udaljeni pristup računalnoj mreži kako bi se spriječila veća šteta”. Dužnosnici i zastupnici u parlamentu koji su žrtve napada ne mogu pristupiti svojim korisničkim računima, niti mogu koristiti elektroničku poštu. Navodno je cilj napada otkrivanje jednostavnih zaporki koje koriste zastupnici kako bi se moglo prodrijeti u “važnije resurse unutar sustava”.

Pojavila se čak i informacija kako se čak na “dark webu” mogu pronaći korisnički podaci “pojedinih članova kabineta” koji se “prodaju na crnom tržištu”. Jedan od dužnosnika je također napomenuo kako ovo “zapravo i nije iznenađenje, jer naši javni servisi su vrlo često metom hakerskih napada i zato nas ne iznenađuje pokušaj provale u interni dio mreže parlamenta”.

Za sada nema detaljnijih informacija o tome je li ovaj napad uz korisničke račune zastupnika potencijalno ugrozio i kompletnu računalnu mrežu, a neki od zastupnika koji ne mogu pristupiti svojim računima elektroničke pošte su cijelu priču pokušali okrenuti na humorističku stranu.

Tako jer jedan od njih, stanoviti Henry Smith, na svojem Twitteru konstatirao “meni je nedostupan e-mail jer smo trenutačno pod napadom vjerojatno Kim Jong Una ili njegovih sljedbenika, Putina iz Rusije ili možda čak nekog klinca koji nas je napao iz maminog podruma”. Na stranu šale i pošalice, BBC prenosi kako je ovaj napad potrebno vrlo ozbiljno shvatiti jer bi u suprotnom posljedice mogle biti daleko veće…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti