Hakeri u akciji: Ovo je bila jedna od najvećih pljački banke u povijesti!

Hakeri su iz centralne banke u Bangladešu uspjeli izvući više od 80 milijuna dolara, a blokirane su dodatne transakcije teške između 850 i 870 milijuna dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.03.2016. / 10:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nepoznati hakeri dugo su vremena pratili i špijunirali zaposlenike i visoke dužnosnike centralne banke u Bangladešu te su se s vremenom dokopali brojnih osjetljivih informacija koje su iskoristili u jednoj od, kako su to neki mediji nazvali, najvećih pljački banke svih vremena. Naime, nakon što su se dokopali potrebnih informacija i kodova za transfere novca, oni su ih iskoristili za prebacivanje novca na račune na Filipinima i Šri Lanki te su putem četiri transfera uspjeli prebaciti 81 milijun dolara, dok je 'zapelo' na petom transferu jer su hakeri, vjerovali ili ne, krivo napisali ime nevladine udruge kojoj su navodno slali novac.

Naime, umjesto 'Shalika Foundation', oni su kao primatelje upisali 'fandation', nakon čega je jedna od banaka koja je sudjelovala u transferu provjerila podatke koji su pokazali da u Šri Lanki ne postoji takva nevladina organizacija. Transfer tih dvadeset milijuna dolara je otkazan, a istraga je utvrdila da je iz banke već nestalo više od 80 milijuna dolara. Riječ je o jednoj od najvećih pljački banke u povijesti, objavili su na Reutersu, ali čini se kako je centralna banka u Bangladešu imala sreće jer su hakeri namjeravali ukrasti skoro milijardu dolara. Osim zbog pogreške u imenu, hakeri vjerojatno ne bi uspjeli izvući sav planirani novac jer su njihove aktivnosti i količina novca koji su htjeli prebaciti na privatne račune privukli pažnju i drugih banka koje su obavijestile službenike u Bangladešu. Vrijednost blokiranih transakcija, prema nekim neimenovanim izvorima, iznosila je između 850 i 870 milijuna dolara, a banka u Bangladešu uspjela je vratiti dio novca koji je ukraden te trenutno surađuju s vlastima u Filipinima i njihovim uredom za sprječavanje pranja novca kako bi vratili ostatak ukradenog novca.

Malo je nade da će ikada uhvatiti hakere, dok bi proces vraćanja novca mogao potrajati mjeseci, a možda ga banka nikada niti ne uspije vratiti, komentirali su za Reuters iz napadnute banke. Inače, hakeri su ovu akciju pokrenuli tijekom vikenda početkom veljače u vrijeme kada su bankovni uredi bili zatvoreni, a istraga je pokazala da su u napadu sudjelovali hakeri i kriminalci izvan Bangladeša.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti