HAKOM istražuje moguću prijevaru s aplikacijom za brisanje virusa

HAKOM savjetuje da u slučaju ovakvog načina promidžbe korisnici zanemare SMS i ne aktiviraju usluge s posebnom tarifom kako bi izbjegli neželjene troškove.

Martina Čizmić | 14.02.2018. / 12:46

Pametni telefon (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je kako pokreće inspekcijski nadzor nad tvrtkom DIMOCO, operatorom usluga s posebnom tarifom, a na temelju prijava korisnika zbog mogućih prijevarnih radnji.

Naime, kako su pojasnili iz HAKOM-a, usluge s posebnom tarifom naplaćuju se na način da korisnik slanjem SMS poruke na kratki SMS kod ostvaruje uslugu te mu se ista naplaćuje ovisno o usluzi koju koristi. Postoje i usluge kod kojih korisnik pristajanjem na uvijete, koji mu moraju biti komunicirani u SMS poruci, pristaje na periodičko primanje poruka za određenu uslugu te se one naplaćuju njihovim primitkom.

U konkretnom slučaju, HAKOM-u su prijavljeni zavaravajući pokušaji nagovaranja korisnika da aktiviraju uslugu tako da im se na uređajima prilikom pretraživanja interneta prikažu informacije kako je isti zaražen s više računalnih virusa, zbog čijih je uklanjanja potrebno instalirati određenu aplikaciju, a čime su se korisnici zapravo upućivali na slanje SMS poruka na kratki SMS kod, a što izaziva neplanirane i neželjene troškove ili su obaviješteni da aktiviraju usluge s posebnom tarifom ako žele osvojiti telefon.

HAKOM upozorava korisnike kako je u slučaju ovakvog načina promidžbe najbolje zanemariti to i ne aktivirati usluge s posebnom tarifom kako bi izbjegli neželjene troškove.

HAKOM će istražiti slučaj te ako se utvrdi da je postupanje operatora bilo u suprotnosti sa zakonom, donijeti mjere koje bi takvo postupanje spriječilo u budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti