Hawkingov posljednji rad mogao bi nam otkriti tajne paralelnih svemira

U svom posljednjem radu Hawking pokušava pojasniti teoriju više svemira postavkama koje bi trebalo biti moguće znanstveno provjeriti.

Martina Čizmić | 19.03.2018. / 08:11

Stephen Hawking (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Iako više nije s nama, britanski fizičar Stephen Hawking još će neko vrijeme intrigirati svojim otkrićima. Naime, navodno je nakon njegove smrti pronađen njegov posljednji znanstveni rad koji bi mogao otkriti tajne paralelnih svemira.

Zanstveni rad, navodno pronađen u njegovoj kući u Cambridgeu, navodi teoriju prema kojoj bi svemirska sonda mogla pretraživati svemir u potrazi za drugim svemirima koji postoje uz naš.

To je Stephen - hrabro je išao gdje se i Zvjezdane staze boje ići, rekao je Thomas Hertog, profesor teorijske fizike iz Belgije i suautor rada. Često je bio nominiran za Nobela i trebao ga je dobiti. Sad više nema tu mogućnost.

Rad pod imenom "Glatki izlazak iz vječnog širenja" osvrće se na Hawkingovu teoriju "bez granica" u kojoj teoretizira kako se naš svemir širi iz točke koja je nastala nakon velikog praska. Njegova teorija ističe kako je veliki prasak koji je stvorio naš svemir samo jedan od bezbroj velikih prasaka koji su stvarali svaki svoj svemir.

Ta bezgraničnost ujedno onemogućava znanstvenike da provjere teoriju kroz eksperiment.

U svom posljednjem radu Hawking pokušava pojasniti teoriju više svemira postavkama koje bi trebalo biti moguće znanstveno provjeriti.

Je li Hawkingov posljednji rad i njegov najbolji, tek ćemo vidjeti. Zasad je poznato kako je rad već na recenziji za objavu u uglednom znanstvenom časopisu.

Dobije li pozitivnu ocjenu, uskoro bismo mogli čitati u detalje kako je to Hawking zamislio istraživanje više paralelnih svemira.

Izvor: Sunday Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti