HbbTV – Za potpuno drugačiji doživljaj televizije dovoljan je pritisak na crveni gumb

Nova TV prva na tržištu svojim gledateljima potpuno besplatno i bez potrebe za registracijom nudi mogućnost uživanja u potpuno novom doživljaju televizijskog programa – HbbTV.

Martina Čizmić | 13.10.2017. / 12:28

Digitalno emitiranje televizijskog programa i sve tehnološki napredniji televizori omogućili su razvoj cijelog niza novih mogućnosti koje gledateljima pružaju potpuno drugačiji doživljaj televizijskog programa.

Danas je većinu novih televizora moguće pretvoriti u pametne televizore jednostavnim spajanjem na internet. Tako gledatelj u samo nekoliko trenutaka može umjesto gledanja redovitog televizijskog programa uključiti društvene mreže ili stream omiljene serije s interneta.

Upravo spajanje televizora na internet i razvoj digitalne televizije omogućili su i razvoj hibridnog emitiranja odnosno HbbTV.

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) standard je koji je pokrenuo EBU –European Broadcasting Union i u upotrebi je diljem svijeta. Gledateljima omogućuje primanje digitalnih informacija putem televizijskog signala i putem interneta, odnosno da pritiskom na samo jedan gumb u trenu na svom televizoru vide dodatne informacije o programu koji gledaju ili informacije koje ih zanimaju.

HbbTV predstavlja spoj klasičnog linearnog emitiranja televizijskog programa te nekih od usluga dostupnih preko interneta kao što su news portali, video na zahtjev, servisne informacije i slično. Te se usluge tim standardnom čine dostupnima svim gledateljima koji posjeduju televizore koji podržavaju HbbTV, a upravljanje njima jednostavno je jer se sve radi preko daljinskog upravljača televizora. Riječ je o međunarodno prihvaćenom standardu koji donosi ETSI (European Telecommunications Standards Institute), pa je implementacija usluge na televizorima svih proizvođača jednaka, što ga čini pogodnim za implementaciju i korištenje, pojasnio je Srećko Husnjak, direktor tehničkih operacija na Novoj TV.

Za korištenje HbbTV-a potrebno je imati televizor koji podržava ovaj standard odnosno koji je moguće povezati na internet ili prijamnik za kablovsku televiziju koji podržava HbbTV. U tu kategoriju spada većina televizora proizvedenih i kupljenih u posljednjih nekoliko godina, a koji se nazivaju "pametnim televizorima".

 

Već samom definicijom je jasno da je to nadogradnja "klasične" televizije koja predstavlja spoj linearnog emitiranja programa i raznih usluga koje su dostupne preko interneta, ali ih je bez HbbTV-a relativno nespretno koristiti na velikom ekranu – televizoru, dodaje Husnjak.

HbbTV se koristi brojnim zemaljama diljem svijeta, a velik broj ga testira ili je u procesu uvođenja. Da je HbbTV veoma dobro prihvaćen u cijeloj Europi (a i šire), pokazuju podaci prema kojima se Velika Britanija i Italija već pripremaju na prelazak na HbbTV 2.0 standard koji će gledateljima omogućiti interakciju s emitiranim sadržajem.

Tako će gledatelji, osim u digitalnim informacijama i dodatnim sadržajima, moći iz udobnosti svojih naslonjača sudjelovati u TV kvizu ili izraziti svoje mišljenje u anketi odabirom odgovarajućeg gumba na daljinskom upravljaču. Moći će igrati interaktivne igre, podijeliti s prijateljima na društvenim mrežama što gledaju, ali i kupiti određeni proizvod koji se pojavljuje u reklami u trenutku kad ga vide.

 

Ovakav "prošireni" doživljaj televizije vraća gledatelje pred "male ekrane", ali i privlači one koji su dosad radije birali gledanje sadržaja putem računala ili pametnih telefona. Tako su u Njemačkoj u samo godini dana zabilježili povećanje broja korisnika HbbTV-a od čak 287 posto, a EBU procjenjuje kako uvođenje HbbTV-a donosi povećanje gledanosti od (ne malih) 5 posto.

Crveni gumb na Novoj TV

Nova TV lider je među televizijama u Hrvatskoj po uvođenju nove tehnologije. Tako je odlučila svojim gledateljima pružiti još bolji, interaktivniji i zanimljiviji doživljaj televizije.

S početkom listopada, Nova TV prva u Hrvatskoj, uvodi HbbTV i svojim gledateljima nudi iste mogućnosti koje imaju gledatelji u Zapadnoj Europi ili Aziji.

Nova TV kontinuirano prati nove tehnološke trendove i trudi se biti prva u implementaciji usluga za koje mislimo da mogu donijeti dodatnu korist za naše gledatelje. HbbTV je jedan takav trend koji našim gledateljima olakšava pristup dodatnim informacijama, ponosno ističe Husnjak.

Jednim pritiskom na gumb svog daljinskog upravljača gledatelji Nove TV mogu, preko TV prijemnika ili prijemnika kablovske televizije, ući u interaktivni svijet i pročitati najnovije vijesti s portala Dnevnik.hr, provjeriti vremensku prognozu ili pogledati omiljenu seriju iz bogate videoarhive.

Prosječni gledatelj odsad ima još bolje iskustvo korištenja televizije jer do dodatnih informacija i usluga može doći i na najvećem zaslonu koji ima u kući. Korištenje usluge iznimno je jednostavno i intuitivno i ne predstavlja nikakav dodatni trošak. Sve što je potrebno jest televizor koji podržava tu uslugu, ističe na kraju Husnjak.

Informiranje, opuštanje, zabava, čak i poučavanje – sve ovo dostupno je na jednome mjestu, potpuno besplatno i bez registracije. Dovoljno je samo da na svom televizoru prebacite na Novu TV i pritisnete crveni gumb na svom daljinskom upravljaču. Dobro došli!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti