'Hitna pomoć iz zraka': Evo kako će bespilotne letjelice spašavati živote!

Ambulantni dronovi letjet će brzinom od 100 km/h i do unesrećenih stići puno brže od vozila hitne pomoći te bi se na taj način mogli spasiti brojni životi

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.11.2014. / 09:37

'Hitna pomoć iz zraka': Evo kako će bespilotne letjelice spašavati živote!

U nekim slučajevima poput prometnih nesreća, srčanih udara i slično, razlika od nekoliko minuta u pružanju liječničke pomoći može značiti razliku između života i smrti. Veliki problem u pravovremenom pružanju pomoći često su prometne gužve zbog kojih vozila hitne pomoći s liječnicima ne mogu na vrijeme stići do ozlijeđenih, a student iz Belgije Alec Momont vjeruje da ima rješenje za takve situacije – bespilotnu letjelicu za hitne slučajeve za koju se nada da bi tijekom sljedećih godina mogla spasiti brojne živote. Letjelica koju je dizajnirao može letjeti brzinom i do 100 km/h, a mogla bi nositi do 4 kg tereta.

Na videozapisu objavljenom na YouTubeu opisan je način na koji bi ova bespilotna letjelica mogla spasiti život osobe koja doživi srčani zastoj – nakon telefonskog poziva, letjelica prati signal osobe koja je uputila poziv i u kratko vrijeme stiže na mjesto nesreće noseći defibrilator. Zahvaljujući kameri na letjelici, doktor može pratiti sve što se događa na mjestu nesreće te može navoditi osobe koje se nalaze u blizini ozlijeđene osobe kako da im pomognu. Na taj način mogu spasiti živote ozlijeđenih i dobiti na vremenu dok ne dođe medicinska ekipa. Osim s defibrilatorom, ove letjelice mogu biti opremljene i s drugom medicinskom opremom (maske s kisikom, inzulin i slično), a Alec vjeruje kako će najkorisnije biti za spašavanje života osoba koje, osim problema sa srcem, imaju problema s disanjem, prilikom spašavanja utopljenika i slično.

On sada traži sponzore koji će mu pomoći u danjem razvoju 'ambulantnih dronova', a cijena jedne takve letjelice trebala bi iznositi oko 15 tisuća eura. Iako su svi pohvalili ovaj projekt, do njegovog ostvarenja trebat će proći još dosta vremena jer je potrebno usavršiti mehanizam upravljanja, odnosno riješiti brojne pravne probleme vezane uz korištenje bespilotnih letjelica. 

Izvor: BBC

Foto: alecmomont.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti