Hoće li Appleovi dioničari pokazati palac dolje Timu Cooku koji očekuje financijsku kompenzaciju od 100 milijuna dolara?

Savjetodavna kompanija preporučila je dioničarima i investitorima da glasaju protiv odluke prema kojoj bi ukupna financijska kompenzacija Tima Cooka za 2021. trebala iznositi 98,7 milijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.02.2022. / 12:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako niti Apple nije ostao imun na veliki pad dionica krajem siječnja, ova kompanija godinama ostvaruje rekordne brojke kada su u pitanju prodaja, prihodi i profit, a njena tržišna vrijednost u jednom je trenutka premašila nevjerojatnih 3 bilijuna dolara. Velike zasluge za takav uspjeh pripadaju izvršnom direktoru tvrtke Timu Cooku. Nasljednik Stevea Jobsa za odličan posao obavljen tijekom prošle godine trebao bi dobiti i novac koji će biti u skladu s uspjehom, a riječ je skoro o 100 milijuna dolara.

Slika nije dostupna Novi povijesni uspjeh Applea: Tržišna vrijednost dosegla nevjerojatna 3 bilijuna dolara

Pored godišnje plaće od 3 milijuna dolara, očekuje i dionice kompanije u vrijednosti od 82,3 milijuna dolara, dodatnih 12 milijuna dolara bonusa za prošlogodišnje poslovanje, 1,3 milijuna dolara za sigurnost te 23 tisuće dolara za godišnji odmor i druge troškove. Kada se sve te brojke zbroje, Cook bi mogao dobiti 98,7 milijuna dolara za prošlu godinu, što je puno više u odnosu na 2020. kada je dobio “samo” 14,8 milijuna dolara.

Iako se čini da uz takvo poslovanje i milijarde dolara na računu ne bi trebalo biti problema s izdašnom nagradom za čovjeka koji više od desetljeća upravlja kompanijom, čini se da bi Cook možda mogao ostati bez dijela tog novca. Naime, iz savjetodavne kompanije Institutional Shareholder Servicesa (ISS) savjetovali su Appleove dioničare da glasaju protiv odluke da Cook primi tako izdašnu financijsku nagradu.

Iz ISS-a izrazili su značajnu zabrinutost oko količine dionica koju bi Cook trebao primiti, a čija je vrijednost, dakle, veća od 82 milijuna dolara. Smatraju da najmanje polovica tog iznosa ne odgovara “kriterijima performansi” te naglašavaju kako je njegova potrošnja na sigurnost i privatne zrakoplovne letove značajno premašuje iznose koje troše slične kompanije. Problem vide i u činjenici što je ta financijska kompenzacija za 2021. čak 1447 puta veća od prosječne plaće u Appleu.

Slika nije dostupna Tim Cook otkrio da i on ulaže u kriptovalute, no ne želi davati savjete

Treba naglasiti kako je ISS savjetodavna tvrtka koja investitorima i dioničarima samo daje preporuke, no oni nemaju nikakvu obvezu pratiti te preporuke tako da će biti zanimljivo vidjeti kako će na kraju oni glasati i hoće li pokazati palac dolje Cooku ili će mu odobriti tu izdašnu financijsku kompenzaciju.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti