Hoće li i glazbenici krenuti u štrajk zbog prijetnje umjetne inteligencije?

Kakve su mogućnosti AI-a u glazbenoj industriji, vidjeli smo primjeru pjesme lažnih Drakea i Weeknda.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2023. / 12:22

Robot (Foto: Getty Images)

Glumci i scenaristi u Hollywoodu već su neko vrijeme u štrajku kojim žele izboriti bolje radne uvjete, ali i zaštititi se od umjetne inteligencije koja bi jednom mogla odrađivati njihov posao, što znači da bi mnogi mogli ostati bez posla. Za njih je posebno zabrinjavajući prijedlog Saveza filmskih i TV producenata prema kojem žele iskoristiti umjetnu inteligenciju kako bi sačuvali digitalne replike glumaca koje bi onda mogli koristiti u filmovima, bez potrebe za glumcima od krvi i mesa.

  Google Googleov AI chatbot optužen za plagijat: Ne navodi izvore, a korisnicima daje nepotpune i zavaravajuće informacije

Da bi generativna umjetna inteligencija mogla postati velika prijetnja kreativcima, mogli smo se uvjeriti i na primjeru dosad objavljenih AI pjesama. Pjesma "lažnih" Drakea i Weeknda za koju je u potpunosti zaslužna umjetna inteligencija brzo je postala hit na internetu, no povučena je sa streaming servisa zbog kritika o kršenju autorskih prava. Hoćemo li u budućnosti zaista slušati pjesme u potpunosti napravljene u digitalnim alatima ili će u glazbi i dalje ostati presudan ljudski faktor i pravi, ljudski glas, pokazat će vrijeme, no čini se da ni glazbenicima nije svejedno te sada čak i oni spominju mogućnost štrajka.

Jedan od njih je i irski glazbenik Hozier, koji je u razgovoru za BBC rekao da bi se rado pridružio glazbenicima u štrajku zbog prijetnje koju umjetna inteligencija predstavlja glazbenoj industriji.

Osim o prijetnji koju umjetna inteligencija predstavlja kreativcima, taj se glazbenik dotaknuo i umjetnosti te kaže da nije siguran mogu li se djela koje napravi AI smatrati umjetnošću te je to filozofsko pitanje. No u domenu filozofije ne spada i činjenica jest da AI "ne može stvoriti nešto što se temelji na ljudskom iskustvu".

  Sundar Pichai Čak niti šef Googlea nije u potpunosti svjestan načina na koji radi umjetna inteligencija

Na tržištu već postoje alati koji samo na temelju upita korisnika mogu stvoriti glazbu, a jedan od takvih alata razvija i Google. No, kao i u slučaju postojećih chatbotova, sporno je pitanje autorskih prava, odnosno treniranja AI-a na sadržaju koji je dostupan na internetu, ali je zaštićen autorskim pravima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti