Hoće li Microsoft konačno priznati totalni poraz Windows Phonea?

Najnoviji tržišni podaci koje je objavila analitička kuća Gartner pokazuju totalni krah mobilnog OS-a iz Microsofta

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 24.05.2016. / 07:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Usprkos poprilično ambicioznim najavama kako će kompanija iz Redmonda krajem ove godine ili početkom iduće još jednom pokušati "reanimirati" svoj Windows Phone mobilni operativni sustav, tržište je apsolutno nemilosrdno. Analitička kuća Gartner  objavila je nove podatke o stanju na tržišnu mobilne telefonije za prvi kvartal 2016 godine. Vrlo vjerojatno je i ono malo entuzijazma u uredima Microsofta koji je zadužen za Windows Phone, ako ga uopće ima, nestalo nakon što su pročitali Gartnerovo izvješće koje gotovo svi uzimaju kao vrlo relevantno i pouzdano...

Iako je prodaja pametnih telefona u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za 3,9%, jer ukupno je prodano 349 milijuna uređaja, Microsoft Windows Phone je zabilježio pad i prvi puta u povijesti je ispod 1% tržišnog udjela. Konkretno, Windows Phone u prvom kvartalu ove godine drži samo 0,7% tržišta, dok je u istom razdoblju 2015 godine bio na 2,5%. Jasno je, dakle, kako korisnici gube i ono malo povjerenja u Microsoftov mobilni operativni sustav, kojem gotovo nitko više niti ne daje ozbiljne šanse za tržišni oporavak. Naravno, nitko nikada nije niti očekivao da će se Windows Phone upustiti u ozbiljniju borbu s Androidom ili iOS-om, ali su u Microsoftu vjerovali da barem malo mogu "narasti". 

Realnost je, eto, sasvim drugačija i možda je doista stiglo vrijeme da priznaju totalni poraz. Inače, Android je i dalje apsolutno dominantan sa 84,1% udjela, što je popriličan rast u odnosu na 2015. kada je držao 78,8%. Appleov iOS je na drugoj poziciji sa 14,8%, dok je lani držao 17,9%. Od proizvođača, Samsung je vodeći s 23,2% tržišnog udjela (u prvom kvartalu 2015. imali su 24,1%), slijede Apple sa 14,8% (17,9% u 2015) i Huawei sa 8,3% (5,4%). 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti