Hoćemo li karte u tramvajima i autobusima plaćati – smiješkom?

U Kini traje pilot-projekt plaćanja karata za podzemnu željeznicu korištenjem tehnologije prepoznavanja lica – dovoljno je stati pred ekran i karta će biti plaćena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.03.2019. / 12:03

Željeznička stanica u Kini (Foto: Getty images)

Na jednoj stanici podzemne željeznice u kineskom gradu Šenženu započeo je pilot-projekt koji nam pokazuje kako bi u budućnosti moglo izgledati plaćanje karata u tramvajima, autobusima, vlakovima i drugim oblicima javnog prijevoza. Umjesto kupovine klasičnih karata ili korištenjem karata kupljenih putem pametnih telefona koje se moraju prijaviti ili pokazati pri ulazu u vozilo javnog prijevoza, bit će dovoljno samo se – nasmijati.

Na stanici podzemne željeznice Futian u Šenženu instaliran je poseban uređaj veličine prosječnog tableta s kamerama i senzorima koji prepoznaje lica putnika – njihova su lica povezana s računom, pa je dovoljno samo kratko stati pred taj uređaj i karta će biti kupljena, dok će se novac skinuti s računa putnika. Naravno, da bi se mogla koristiti tehnologija prepoznavanja lica i ovakav način kupovine karata, prvotno je potrebno registrirati se na servisu za prepoznavanje lica i upisati, odnosno povezati bankovni račun s kojeg će se skidati novac.

Ovakav način plaćanja u Kini nije novost jer ga je još 2017. godine predstavio KFC te putem opcije "smile to pay" korisnici mogu kupiti i platiti hranu doslovno samo sa smiješkom.

Tehnologiju za prepoznavanje lica koja se koristi na stanici Futian razvili su Shenzhen Metro i Huawei, a bazirana je na 5G mreži za koju iz Shenzhen Metroa kažu da je učinkovitija i kvalitetnija za korištenje u podzemnim željeznicama, uz manje troškove. Nije poznato kakvi su planovi kompanije nakon završetka pilot-projekta – hoće li ga proširiti i na druge stanice u gradu i hoće li u budućnosti postati uobičajen način plaćanja.

Ako se pitate strahuju li Kinezi od povrede privatnosti ovakvim načinom plaćanja jer sustav točno može znati tko je bio gdje i kada, odgovor je da su oni na to već naviknuli jer su diljem kineskih gradova postavljene brojne nadzorne kamere s tehnologijom prepoznavanja lica. Tehnologija se primjenjuje u brojnim situacijama – od hvatanja kriminalca pa do praćenja toga tko je prešao preko pješačkog prijelaza na crvenom svjetlu.

Slika nije dostupna Totalni nadzor: Kinezi mogu prepoznati osobe po načinu hoda

Prepoznavanje lica (Foto: Thinkstock) U ovoj kineskoj školi skeniraju lica učenika svakih 30 sekundi

Jedan od potencijalnih problema, osim privatnosti, jest i situacija s blizancima i ljudima koji su fizički dosta slični, a na The Vergeu kažu da trenutno nije jasno kako će sustav za prepoznavanje lica djelovati u takvim situacijama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti