Danas uzimamo zdravo za gotovo koliko je zapravo jednostavno i praktično koristiti karticu za plaćanje u bilo kojoj od milijuna trgovina koje prihvaćaju kartice diljem svijeta. Dođemo do blagajne, izvučemo karticu iz novčanika i u nekoliko trenutaka plaćanje je gotovo. No, znamo li što se događa u pozadini te transakcije?

Kupovina je danas drugačija nego prije desetak ili dvadesetak godina. Sve se više ljudi okreće kupnji na internetu i putem mobitela, a podatke za plaćanje pohranjuju u bezbroj uređaja, kod trgovaca i na platformama za prodaju.

Zapravo, izvješća industrije pokazuju kako mobilna trgovina raste i to gotovo 20 posto u prošloj godini. Puno je vremena utrošeno za navigaciju pri korištenju zaslona znatno manjih od onih karakterističnih za uobičajena stolna računala. Ti mali zasloni predstavljaju izazove, od unosa podataka o plaćanju do ograničavanja trgovca u prikazu mogućnosti plaćanja.

Zbog toga je Mastercard osmislio novi standard EMVCo Secure Remote Commerce (SRC) koji je predstavljen prošle godine.

Slično kao i s pojedinačnim, standardiziranim POS terminalom,  SRC se može implementirati kao jedinstvena checkout oznaka za sva kartična plaćanja.

U Mastercardu stoga vjeruju da će SRC osigurati bolje korisničko iskustvo jer smanjuje broj koraka s kojima se korisnici danas suočavaju na različitim stranicama, olakšava trgovcima implementaciju i sigurno pohranjivanje tokena te poboljšava stope odobrenja transakcija.

Također, vjeruju da postoji mogućnost da standardi SRC funkcioniraju u skladu sa standardima preglednika W3C kako bi potrošačima i trgovcima pružili još veću vrijednost.

Sigurnost posvuda

Baš kao što je EMV čip donio sigurnost u fizički svijet, tokenizacija je ključna za sigurnost u digitalnom svijetu. Danas je gotovo 75 posto svih kartica širom svijeta spremno za tokenizaciju. Svijet koji počiva na tokenima je nadohvat ruke, a SRC će upotrebom tokenizacijskih standarda doprinijeti tome.

Naime, takav način pohranjivanja podataka, same podatke čini beskorisnima za prevarante i smanjuje rizik za trgovce. Također, potrošačima daje uvid u to gdje su njihovi podaci pohranjeni i na koji se način koriste.

Koju god metodu plaćanja odaberu pri ovom procesu prijelaza na tokene i kriptograme, potrošači mogu biti mirni. U okviru SRC-a, sigurnosne elemente s trgovcima, u digitalnim novčanicima te na web platformama će nadopuniti EMV 3DS autentikacija, biometrija, alati za otkrivanje prijevara na temelju umjetne inteligencije te usluge praćenja transakcija.