Hoćemo li kupovina na internetu u budućnosti biti sigurnija i jednostavnija?

Mastercard traži podršku industrije u postavljanju standarda tehnologije za online kupnju – kako bi se prešlo na pohranu podataka o plaćanju isključivo u obliku tokena.

Martina Čizmić | 21.04.2018. / 16:14

Kupovina putem interneta (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Danas uzimamo zdravo za gotovo koliko je zapravo jednostavno i praktično koristiti karticu za plaćanje u bilo kojoj od milijuna trgovina koje prihvaćaju kartice diljem svijeta. Dođemo do blagajne, izvučemo karticu iz novčanika i u nekoliko trenutaka plaćanje je gotovo. No, znamo li što se događa u pozadini te transakcije?

Kupovina je danas drugačija nego prije desetak ili dvadesetak godina. Sve se više ljudi okreće kupnji na internetu i putem mobitela, a podatke za plaćanje pohranjuju u bezbroj uređaja, kod trgovaca i na platformama za prodaju.

Zapravo, izvješća industrije pokazuju kako mobilna trgovina raste i to gotovo 20 posto u prošloj godini. Puno je vremena utrošeno za navigaciju pri korištenju zaslona znatno manjih od onih karakterističnih za uobičajena stolna računala. Ti mali zasloni predstavljaju izazove, od unosa podataka o plaćanju do ograničavanja trgovca u prikazu mogućnosti plaćanja.

Zbog toga je Mastercard osmislio novi standard EMVCo Secure Remote Commerce (SRC) koji je predstavljen prošle godine.

Slično kao i s pojedinačnim, standardiziranim POS terminalom,  SRC se može implementirati kao jedinstvena checkout oznaka za sva kartična plaćanja.

U Mastercardu stoga vjeruju da će SRC osigurati bolje korisničko iskustvo jer smanjuje broj koraka s kojima se korisnici danas suočavaju na različitim stranicama, olakšava trgovcima implementaciju i sigurno pohranjivanje tokena te poboljšava stope odobrenja transakcija.

Također, vjeruju da postoji mogućnost da standardi SRC funkcioniraju u skladu sa standardima preglednika W3C kako bi potrošačima i trgovcima pružili još veću vrijednost.

Sigurnost posvuda

Baš kao što je EMV čip donio sigurnost u fizički svijet, tokenizacija je ključna za sigurnost u digitalnom svijetu. Danas je gotovo 75 posto svih kartica širom svijeta spremno za tokenizaciju. Svijet koji počiva na tokenima je nadohvat ruke, a SRC će upotrebom tokenizacijskih standarda doprinijeti tome.

Naime, takav način pohranjivanja podataka, same podatke čini beskorisnima za prevarante i smanjuje rizik za trgovce. Također, potrošačima daje uvid u to gdje su njihovi podaci pohranjeni i na koji se način koriste.

Koju god metodu plaćanja odaberu pri ovom procesu prijelaza na tokene i kriptograme, potrošači mogu biti mirni. U okviru SRC-a, sigurnosne elemente s trgovcima, u digitalnim novčanicima te na web platformama će nadopuniti EMV 3DS autentikacija, biometrija, alati za otkrivanje prijevara na temelju umjetne inteligencije te usluge praćenja transakcija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti