Hoćemo li u budućnosti nositi kožnate jakne koje nemaju veze sa životinjama?

Ovo je veliko otkriće i predstavlja alternativu sintetičkim materijalima, ističu znanstvenici.

Martina Čizmić | 05.04.2024. / 14:13

Kožni novčanik proizveden od bakterijske celuloze (Foto: ©Imperial College London)

Umjetna koža ili koža biljnog podrijetla nije ništa novo. Već smo se navikli nositi umjetnu kožu na našim tenisicama, cipelama, torbama, jaknama, a oni ekološki osvješteni biraju i "kožu biljnog podrijetla" pa umjesto plastične, koriste torbice presvučene kožom ananasa, katusa i sličnih biljaka.

No, "koža biljnog podrijetla" je još uvijek skupa za proizvodnju, a ova umjetna nije baš najbolji izbor za okoliš. Stoga su se znanstvenici okrenuli neobičnom izvoru.

Slika nije dostupna Švedski znanstvenici proizveli najuvjerljiviju umjetnu kožu dosad koristeći sastojke koje možete pronaći i kod kuće

Naime, grupa znanstvenika sa Imperial Collegea iz Londona uspješno je stvorila bakterije koje mogu stvarati materijal veoma sličan koži. Zahvaljujući genetskom inženjeringu bakterija uza proizvodnju listova mikrobne celuloze, uspjeli su stvoriti izdržljiv i fleksibilan materija, odnosno održivu zamjenu za kožu. Uz to što je takav materijal ekološki prihvatljiv, ima mogućnost i da se odmah oboji.

Upravo je bojenje kože veliki ekološki problem jer često uključuje sintetičke kemikalije ili pak opasne spojeve, koji se nakon bojenja kože ispuštaju u okoliš. Ove bakterije pak, tijekom rasta, stvaraju tamni pigment gotovo crne boje, nazvan eumelanin, koji učinkovito boji kožu.

Osim toga, koža na bazi bakterijske celuloze sama je po sebi veganska i zahtijeva znatno manje resursa za proizvodnju, a može ju se sigurno biorazgraditi u okolišu.

Slika nije dostupna Južnokorejski znanstvenici stvorili umjetnu kožu nalik kameleonovoj

Glavni autor znanstvenog rada, profesor Tom Elis, istaknuo je kako je ovo veliko otkriće i predstavlja korak bliže održivoj modi.

Znanstvenici su, u suradnji s dizajnerima, već izradili prototipove cipela i novčanika koristeći bakterije. Zanimljivo je da bakterije reagiraju na plavu svjetlost, što je znanstvenicima omogućilo stvaranje zamršenih uzoraka i logotipova unutar materijala.

Znanstveni rad objavljen je u časopisu Nature Biotechnology.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti