Hoćete li se pridružiti štrajku? Najavljen veliki dvodnevni bojkot društvenih mreža

Suosnivač Wikipedije pozvao je sve korisnike društvenih mreža na dvodnevni bojkot Facebooka, Instagrama, Snapchata i drugih mreža.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.07.2019. / 10:08

Facebook (Foto: AFP)

"Napravit ćemo puno buke. Nitko neće moći ignorirati ovo što se događa", napisao je na svojoj internetskoj stranici jedan od osnivača Wikipedije Larry Sanger pozivajući sve korisnike društvenih mreža na dvodnevni bojkot i štrajk. Kao razlog zbog kojeg bi trebali bojkotirati Facebook, Twitter, Instagram i druge mreže naveo je ponašanje velikih i "manipulativnih korporacija" od kojih bi korisnici trebali zahtijevati da im vrate kontrolu nad podacima, privatnosti i korisničkim iskustvom.

Palac dolje Zakonom protiv društvenih mreža: Hoće li se zabraniti lajkanje na Facebooku i "vatre" na Snapchatu?

Ako bi se dovoljno ljudi pridružilo bojkotu te ako bi potpisalo Deklaraciju digitalne neovisnosti (koja poziva na decentralizaciju društvenih mreža i poštovanje prava na slobodu govora, privatnost i sigurnost), to bi bio znak velikim kompanijama da ne smiju ignorirati želje i zahtjeve korisnika, vjeruje Sanger, te bi to mogao biti prvi korak prema promjenama u načinu na koji društvene mreže tretiraju svoje korisnike, odnosno njihove podatke. Štrajk je najavio za 4. i 5. srpnja (ili barem jedan od ta dva dana) kada bi korisnici na mrežama koje koriste trebali samo objaviti informaciju o bojkotu i, ako žele, mogu objaviti link na deklaraciju i pozvati ostale korisnike da je potpišu.

Osim što želi korisnicima vratiti kontrolu nad njihovim podacima te bi oni sami trebali odlučiti hoće li njihovi podaci biti u potpunosti privatni i zaštićeni end-to-end enkripcijom ili će biti javni i dostupni svima, Sanger želi da društvene mreže postanu interoperabilne tako da se objava s jedne mreže može automatski pojaviti i na drugoj društvenoj mreži. Također, smatra da bi se kompanije poput Facebooka, Twittera, Snapchata i drugih trebale dogovoriti o nekim jedinstvenim standardima i protokolima koje bi svi koristili – to je način na koji su društvene mreže trebale raditi od početka, umjesto da ih se razvija kao zatvorene i odvojene mreže.

Viber Hrvatima su privatnost i sigurnost najbitnije kod aplikacija za dopisivanje

Iako će dio korisnika krenuti Sangerovim putem i dan-dva se suzdržati od objava na Fejsu, Instagramu i drugim mrežama, teško je povjerovati da će ovaj poziv na štrajk imati neki učinak na ljude poput Zuckerberga. Naime, pokazalo se da  usprkos brojnim problemima i skandalima, uključujući i dijeljenje privatnih podataka i hakiranje mreže te pozivanja na brisanje profila na Facebooku, većina korisnika nastavlja koristiti Facebook kao i prije.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti