Honda predstavila isprintani električni automobil

Većina dijelova za ovaj mali gradski električni automobil isprintana je putem 3D printera, a bit će namijenjen pretežno gradskoj dostavi

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2016. / 08:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na tehnološkom sajmu CEATEC 2016 u Japanu Honda je, u suradnji s tehnološkom kompanijom Kabuku, predstavila prototip zanimljivog električnog automobila čiji su dijelovi većinom isprintani 3D printerom. Iako je riječ o prototipu, iz ove kompanije kažu kako je automobil spreman za masovnu proizvodnju te će na početku biti namijenjen dostavnim kompanijama – konkretno, u Japanu će ga koristiti kompanija Toshimaya za dostavu kolača. Ovaj je automobil baziran na Hondinom modelu Micro Computer predstavljenom još 2011. godine, no za razliku od tog modela u kojem se mogu voziti dvije osobe, u isprintanom modelu može se voziti samo jedna osoba, dok se sa stražnje strane nalazi mjesto za stvari, što je logično s obzirom kako je ovo minijaturno vozilo namijenjeno za dostavu.

Iz Honde i Kabuka napominju da su za ovaj automobil koristili 3D printer kako bi smanjili troškove i ubrzali proizvodnju, a 3D printanje omogućuje jednostavne i brze izmjene na dizajnu vozila te ga se jednostavno može prilagoditi zahtjevima korisnika. Tako, ako netko umjesto prtljažnog prostora želi sjedalo za još jednog putnika, Hondi neće biti problem promijeniti dizajn i isprintati nove dijelove. Ono što nije poznato, osim imena ovog vozila, jest koliki je njegov domet, odnosno koliko kilometara može odvoziti s jednim punjenjem baterije, no predviđa se da bi automobil trebao prijeći oko 65 km između punjenja. Trenutno ne postoji veliko tržište za ovakva vozila, no sve veća popularnost električnih automobila u budućnosti, povoljna cijena i male dimenzije koje su idealne za velike prometne gužve razlozi su zbog kojih bi za nekoliko godina (ili više) ovakva mala električna vozila mogla postati sve češće prijevozno sredstvo na gradskim prometnicama.  

Izvor: autocar.co.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti