Honor europskim korisnicima predstavio novu seriju 90, evo kad dolazi u Hrvatsku

Nakon premijere u Kini, Honor je svoju seriju 90 doveo i u Europu. Ali ne baš cijelu.

Martina Čizmić | 06.07.2023. / 16:07

Galerija

Kao što su to najavili, Honor je održao prezntaciju i najavio dolazak svoje posljednje serije 90 na europsko tržište. Podsjetimo, Honor je seriju 90 krajem svibnja predstavio  Kini, kad je javnosti pokazan Honor 90 i Honor 90 Pro. No, za europsku su premijeru ostavili jednu posebnost - Honor 90 Lite koji je tako imao i svjetsku premijeru.

Od izvanrednih inovacija kamere i rješenja usredotočenih na ljude, preko izuzetne brze izvedbe omogućene vrhunskim hardverom i našim inteligentnim MagicOS-om, HONOR 90 serija će oduševiti potrošače diljem svijeta iznimnim iskustvom koje nudi, a posebno stvaratelje sadržaja koji traže pametnog i pouzdanog partnera s kojim će snimati svoje uzbudljive živote, rekao je George Zhao, izvršni direktor Honora na predstavljanju.

Tanak, lagan, elegantan

Ono što odmah privlači pozornost kod novog Honor 90 je njegov dizajn. Jednostavan, tanak (tek 7,8 milimetara debeo i 183 grama težak) i elegantan, lijepo leži u ruci.  Na stražnjoj strani, Honor 90 ima prepoznatljiv Dual Ring dizajn iz serije N, sa zaobljenim elementima izrađenim preciznom tehnikom rezanja. Kamere su smještene u dva kruga, koja svojim rasporedom podsjećaju na oči. Tako da prilikom fotografiranja imate osjećaj kao da "gledate" u objekt i subjekt koji snimate.

Honor 90 - 2 (Foto: Zimo)

Honor 90 dolazi s potpuno novim sustavom trostruke kamere koji se sastoji od glavne kamere rezolucije 200 MP sa senzorom veličine 1/1,4 inča, ultra širokokutne kamere i makro kamere od 12 MP s vidnim poljem od 112° te dubinske kamere od 2 MP koja pomaže pri točnijoj procjeni udaljenosti. 

Uz to što su poradili na senzoru i samim lećama kamere, u Honoru su poradili i na softveru koji je zaslužan za obradu fotografija na samom uređaju. Tako sad sustav sam podržava višestruko spajanje slika, algoritam za smanjenje šuma i grupiranje piksela kako bi malu veličinu senzora "ojačali" toliko da se može mjeriti s performansama apsorpcije svjetlosti jednake velikim pikselima od 2,24 µm (16 u 1).

Uz stražnje kamere, tu je i prednja od impresivnih 50 MP, za snimanje selfija i videa s puno više detalja nego do sad. Honor 90 koristi i umjetnu inteligenciju za uklanjanje šuma u videozapisima i preporuke načina rada za videozapise, a korisnicima nudi i AI vlog asistenta koji omogućuje generiranje videozapisa spremnih za društvene mreže u trajanju od 15 sekundi uz samo nekoliko dodira.

Opremljen s 6,7-inčnim Quad-Curved Floating zaslonom, podržava visoku razlučivost od 2664x1200, 100 posto DCI-P3 spektar i do 1,07 milijardi boja. Uz HDR svjetlinu od 1600 nita, omogućuje bolju vidljivost na zaslonu čak i pri jakom svjetlu.

Honor 90 - 4 (Foto: Zimo)

Zaslon ima adaptivnu stopu osvježavanja do 120 Hz, koja se dinamički prilagođava prikazanom sadržaju kako bi postigla optimalnu ravnotežu, a ima i podršku za HDR10+ za ugodno gledanje multimedijskog sadržaja. 

Iz Honora istič da su posebnu pozornost posvetili zdravlju očiju svojih korisnika. Tako su dobili TÜV Rheinland Flicker Free certifikat i uveli nivo sigurnog zatamnjivanja, što olakšava dugotrajno korištenje uređaja. Ekran podržava najvišu frekvenciju prigušivanja širine impulsa (PWM) u industriji od 3840 Hz, čime učinkovito smanjuje napor za oči korisnika kada je postavljen na nisku svjetlinu. U kombinaciji dinamičkog prigušivanja svjetline koje simulira prirodno svjetlo kako bi ublažilo umor očiju te tehnologije cirkadijanskog noćnog prikaza koja filtrira plavo svjetlo i potiče prirodnu sekreciju melatonina za poboljšanje kvalitete sna korisnika noću, iz Honora ističu kako će seriju 90 biti lakše koristiti, ali i ostaviti prije spavanja. 

I serija 90 nastavlja s tradicijom velike baterije, ovog puta kapaciteta 5000mAh. U kombinaciji s Honorovim 66W punačem koji podržava superbrzo punjenje, telefon bi trebao moći pratiti tempo i najzahtjevnijih korisnika. 

Honor 90 pokreće Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition, koji ima 20 posto bolju GPU i 30 posto bolju AI izvedbu u usporedbi s prethodnikom. Dolazi s MagicOS 6.0, korisničkim sučeljem temeljenim na Androidu, ali s velikim brojem Honorovih značajki kao što su Multi-Window i Smart Screenshot. Također podržava Huawei AppGallery, pružajući korisnicima širok izbor aplikacija za preuzimanje i korištenje, ali i Google Play trgovinu i Googleove servise. 

Honor 90 - 1 (Foto: Zimo)

Globalna premijera Honor 90 Lite

Osim Honora 90 (Honor 90 Pro zasad neće biti dostupan u Europi), svoju je globalnu premijeru imao i Honor 90 Lite.

"Mlađi brat" Honora 90, Lite dolazi s glavnom stražnjom kamerom od 100 MP, otvorom blende f/1.9, širokokutnom i dubinskom kamerom od 5 MP te makro kamerom od 2 MP. Prednja kamera od 16 MP omogućuje stvaranje videa i selfija koje je moguće u nekoliko klikova objaviti na društvenim mrežama.

Honor 90 Lite ima 6,7-inčni zaslon bez rubova s prilagodljivom brzinom osvježavanja do 90 Hz teTÜV Rheinland certifikatom za smanjenje plavog svjetla. Podržava niz rješenja za zaštitu očiju, uključujući dinamičko prigušivanje i prikaz noću prema cirkadijalnom ritmu.

Honor 90 Lite pokreće nešto slabiji MediaTek Dimensity 6020 5G sustav i ima bateriju od 4500 mAh, no to je za očekivati od uređaja koji cilja na mlađu i manje zahtjevnu publiku. Korisnici koji vole uvijek imati svoje medije pri ruci mogu iskoristiti 8 GB RAM-a i veliki pogon za pohranu od 256 GB. Također ima Honor RAM Turbo (8 GB+5 GB), tehnologiju koja prenamjenjuje dio flash memorije u RAM, što znači da se 8 GB RAM-a može povećati na 13 GB RAM-a. Za sve one koji vole igrati vizualno zahtjevnije videoigre, to znači veliku razliku u učitavanju same igre. 

Honorovi telefoni iz serije 90 u Hrvatskoj će biti dostupni od 24. srpnja, a prednaručiti ih je moguće od 7. srpnja. Honor 90 bit će dostupan po po preporučenoj cijeni od 549 eura. Honor 90 Lite bit će dostupan odmah od 7. srpnja po cijeni od od 299 eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti