Hrvatska dobila stalnog delegata u Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba

Imenovanje stalnog hrvatskog predstavnika u Dark-Sky International jača se suradnja Hrvatskog astronomskog saveza i Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2023. / 14:15

Dorian Božičević (Foto: Privatni album)

Hrvatska je dobila stalnog delegata u Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (Dark-Sky International) i tu će dužnost od sada obavljati glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Božičević je do sada bio član mreže advokata ove međunarodne organizacije i sada je imenovan na najvišu nacionalnu predstavničku funkciju.

Slika nije dostupna Svemirski teleskop je izmjerio brzinu širenja svemira i ostavio astronome zatečenima

Kako je u razgovoru za Zimo objasnio Božičević, misija organizacije je očuvanje i zaštita noćnog okoliša i baštinske vrijednosti tamnog zvjezdanog neba kroz ekološki odgovorno korištenje vanjske rasvjete, a Dark-Sky International još od 1988. godine vodi globalni pokret za zaštitu noći od svjetlosnog onečišćenja.

Dužnosti delegata su slične onim dužnostima koje sam imao proteklih godina kao advokat s time da delegati svake godine podnose službena izvješća o svom radu odnosno stanju po pitanju svjetlosnog onečišćenja za pojedinu državu koju predstavljaju. Delegati isto tako imaju veći utjecaj u organizaciji, a posebno po pitanju proglašenja novih i nadzora nad postojećim zaštićenim područjima tamnog neba (međunarodni parkovi tamnog neba, međunarodne zajednice tamnog neba, ...). Uloga advokata i delegata u osnovi se odnosi na promoviranje i edukaciju po pitanju zaštite od svjetlosnog onečišćenja u cilju podizanja svijesti o ovom globalnom i brzorastućem (rast je došao do 10% godišnje na globalnoj razini što znači potpuni gubitak prirodne tame tijekom noći u sljedećih pola stoljeća) ekološkom problemu, objasnio je svoju ulogu u ovoj organizaciji glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Prstenasta maglica snimljena instrumentom NRICam FOTO Pogledajte slike prstenaste maglice u dosad neviđenim detaljima i sjaju

Imenovanjem stalnog hrvatskog predstavnika u Dark-Sky Internationalu jača se suradnja Hrvatskog astronomskog saveza i Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba. Božičević sada očekuje još aktivniji rad na zaštiti hrvatskog zvjezdanog neba te zaštiti posebnih područja odnosno zaštite pojedinih područja kao Međunarodnih parkova tamnog neba (IDSP) ili Međunarodnih zajednica tamnog neba (IDSC) što između ostalog može potaknuti razvoj novih i inovativnih oblika turizma odnosno astroturizma (posebice u ruralnim i zanemarenim područjima) koji spada u kategoriju ekološkog, održivog i cjelogodišnjeg turizma, a to je nešto čemu težimo na nacionalnoj razini.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti