Hrvatska europarlamentarka kreće u borbu za zaštitu djece na internetu

Jedno od četiri djeteta pokazuje simptome ovisnosti kada im se oduzme pametni telefon, a mentalni poremećaji nastali u djetinjstvu oblikuju životni tijek pojedinca.

Martina Čizmić | 11.03.2024. / 13:35

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan
Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (Foto: Zimo)

Koliko djeca vremena provode na internetu i kakav sadržaj im je tako dostupan, problem je s kojim se susreće sve više roditelja. I dok neki filterima i strogim nadzorom pokušavaju kontrolirati što njihovo dijete radi dok surfa internetom, drugi ni sami ne razumiju u čemu je problem. 

Upravo zato, europarlamentarka Biljana Borzan najavila je da kreće u borbu za zaštitu djece na internetu. Naime, kako je pojasnila, u svom je istraživanju otkrila da čak 95 posto građana smatra kako djeca provode previše vremena na internetu, a isto toliko ih se boji kako će na njihov razvoj utjecati buduće tehnologije.

Prema mom istraživanju, odrasli provode na pametnom telefonu oko dva sata dnevno, a više od polovice brine da su postali ovisni o njemu. Oko 45 posto građana se pokušalo suzdržati od upotrebe pametnog telefona. U prosjeku ljudi pogledaju telefon oko 200 puta dnevno. U EU su podatci još lošiji. Na razini EU na odrastali na internetu provode oko 3 sata, a mladi čak sedam sati dnevno, kaže Borzan.

Slika nije dostupna Parlamentarci zavapili: Trebaju nam nova pravila protiv ovisnosti o društvenim mrežama i internetu

Podsjeća kako je taj problem još izraženiji s druge strane oceana u SAD-u. Prošle godine je savezni sud u Kaliforniji presudio protiv najvećih Internet platformi Googlea, Metae, YouTubea, Tik Toka i Snapchata jer su ugrozili fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje djece. Postoje najave i za potpunu zabranu TikToka radi zloupotrebe podataka.

I u Hrvatskoj vlada velika zabrinutost oko korištenja osobnih podataka na Internetu. Čak 67 posto građana ne želi oglase na internetu koji se temelje na njihovim preferencijama. Zato se moja politička grupa bori protiv personaliziranih oglasa te smo ih u ovom mandatu uspjeli zabraniti za maloljetnike i ranjive osobe. Na osnovi te zabrane Europska komisija je nedavno pokrenula istragu protiv Tik Toka da protuzakonitu upotrebu podataka maloljetnika kako bi stvorila tzv. „efekt zečje rupe“, odnosno poticala ovisnost o platformi, kaže Borzan.

Borzan je rekla kako će EU u idućem mandatu krenuti u borbu protiv internet dizajna koji stvara ovisnost. Svjetska zdravstvena organizacija već priznaje ovisnost o videoigrama kao mentalnu bolest. Jedno od četiri djeteta pokazuje simptome ovisnosti kada im se oduzme pametni telefon, a mentalni poremećaji nastali u djetinjstvu oblikuju životni tijek pojedinca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti