Hrvatska i SAD potpisali sporazum o suzbijanju kibernetičkog kriminala

Memorandum o razumijevanju predstavlja značajan iskorak u unaprjeđenju sustava monitoringa i procesuiranja kaznenih djela povezanih s kibernetičkim kriminalom, a ujedno je i potvrda partnerstva sa SAD-om.

Hina | 22.05.2023. / 13:57

Amy Davison, Ivan Malenica i Zlata Hrvoj-Šipek (Foto: Ministarstvo pravosuđa)

Hrvatska i Sjedinjene Američke Države potpisale su memorandum koji će osigurati kvalitetniju suradnju i razmjenu informacija u suzbijanju transnacionalnog kibernetičkog kriminala, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa.

Memorandum o razumijevanju u području suzbijanja kibernetičkog kriminala potpisali su na međunarodnoj konferenciji u Šibeniku ministar Ivan Malenica, glavna država odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i Amy Davison iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Osobni podaci Korisnici interneta na ponovljena pitanja otkrivaju više osobnih podataka, a to ih izlaže riziku od kibernetičkog kriminala

Malenica je kazao da memorandum o razumijevanju predstavlja značajan iskorak u unaprjeđenju sustava monitoringa i procesuiranja kaznenih djela povezanih s kibernetičkim kriminalom, a ujedno je i potvrda partnerstva sa SAD-om.

Transnacionalni kibernetički kriminal među najvećim je izazovima današnjice. Tehnologija se rapidno mijenja, a s time i struktura kriminala. Nužno je da države takve promjene prate u stopu i ulaze u trag kriminalu. Učinkovita borba protiv kibernetičkog kriminala bazira se na poznavanju strukture počinitelja kaznenih djela, praćenju trendova u IT sektoru i poduzimanju brzih i učinkovitih mjera. Potpisani memorandum novi je instrument za učinkovitiju borbu protiv kibernetičkog kriminala i osnaživanje kibernetičke sigurnosti unutar sustava domovinske sigurnosti, istaknuo je ministar Malenica, priopćilo je ministarstvo.

Ovaj memorandum predstavlja snažnu predanost SAD-a suradnji s našim saveznicama na globalnoj razini, s ciljem poboljšanja kibernetičke sigurnosti i učinkovite borbe protiv kibernetičkog kriminala. Partnerstvo SAD-a s hrvatskim institucijama – policijom i Državnim odvjetništvom, kao i Ministarstvom pravosuđa i uprave je izvrsno. SAD prepoznaju ključnu ulogu Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala u jugoistočnoj Europi, izjavila je privremena zamjenica otpravnika poslova Amy Davison, navode u priopćenju.

Kibernetička sigurnost, ilustracija I Europol upozorava na opasnosti koje prijete zbog umjetne inteligencije: Ova tri područja treba posebno držati na oku

Međunarodna konferencija o borbi protiv kibernetičkog kriminala koja se u ponedjeljak i utorak održava u Šibeniku okuplja vodeće stručnjake iz državnih odvjetništava, policije, centara za kibernetičku sigurnost i pravosudnih institucija iz SAD-a i zemalja jugoistočne Europe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti