Hrvatska i službeno postala pridružena članica CERN-a

Nakon što je u veljači 2019. Hrvatska otpisala Sporazum o dodjeli statusa pridruženog člana, Hrvatska je i službeno postala članica CERN-a.

Martina Čizmić | 10.10.2019. / 19:19

Hrvatsko izaslanstvo u CERN-u - Vesna Batisitić Kos i Ines Šprem Scigliano (Foto: Julien Ordan/CERN)

Hrvatska je i službeno postala pridružena članica CERN-a. Tu je vijest na svojim službenim stranicama objavio Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) uz fotografiju hrvatskog izaslanstva s potpisanim pristupnimugovorom.

Podsjetimo, Hrvatska je u veljači ove godine potpisala Sporazum o dodjeli statusa pridruženog člana u CERN-u, a nakon primitka službene potvrde da je Hrvatska ispunila sve potrebne procedure, prihvaćena je u ovo elitno društvo. 

Fabiola Ginotti (Foto: AFP) Hrvatska ulazi u svjetsku znanstvenu elitu, što otvara niz mogućnosti i za domaće tvrtke

Kako ističu iz CERN-a, znanstvenici i istraživači iz Hrvatske, svojim su radom doprinijeli mnogim CERN-ovim eksperimentima tijekom posljednja četiri desetljeća. Sporazum o srudanji koji je 2001. godine potpisan između Hrvatske i CERN-a omogućio je šire sudjelovanje hrvatskih znanstvenika u CERN-ovim programima. 

Kao pridružena članica, Hrvatska će imati mjesto u CERN-vom Vijeću te će moći prisustvovati sastancima financijskog i odbora za znanstvenu politiku. Hrvatski građani moći će se prijaviti za rad u CERN-u na određeno vrijeme.

No, osim znanstvene, članstvo u CERN-u ima i značajnu gospodarsku komponentu. Hrvatske tvrtke moći će se natjecati na CERN-ovim natječajima, što im dodatno otvara mogućnost za industrijsku suradnju na naprednim tehnologijama. 

Ivica Puljak (Foto: Anamaria Batur) Hrvatska zadovoljava sva tri uvjeta za ulazak u CERN, Puljak: "Ovo je izvanredno dobra vijest"

CERN (Foto: AFP) Znanstvenici i gospodarstvenici složni: Ulazak u CERN otvara mogućnosti znanosti i gospodarstvu

Podsjetimo, kad je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u veljači potpisala Sporazum, na njenoj Facebook stranici objavljen je video u kojem brojni hrvatski znanstvenici, ali i gospodarstvenici pozdravljaju taj potez i objašnjavaju zašto je on toliko važan. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti