Hrvatska priča o uspjehu: Od garaže do grupe s 380 djelatnika i velikog rasta prihoda

Tvrtka RASCO predstavila poslovne rezultate za 2018. i najavila ulaganja u iznosu od 71 milijun kuna do 2020. godine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.02.2019. / 16:15

Ivan Franičević, predsjednik Uprave društva RASCO (foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

U Zagrebu su predstavljeni poslovni rezultati hrvatske kompanije RASCO, jednog od vodećih europskih proizvođača profesionalne opreme za ljetno i zimsko održavanje prometne infrastrukture. Prema preliminarnim, nerevidiranim rezultatima za 2018. godinu, RASCO grupa bilježi konsolidirani prihod od prodaje u iznosu od 152,2 milijuna kuna što je povećanje od 18,7% u odnosu na 2017. godinu.

Za rast prihoda od gotovo 20 posto zaslužno je jačanje prodaje opreme za zimsko održavanje prometnica na tržištu jugoistočne Europe, rekordna godišnja prodaja MUVO vozila te novi proizvodi u portfelju.

Kompanija u 2018. bilježi i rast broja zaposlenika. S 244 zaposlenih u 2017. godini, broj zaposlenika u svim podružnicama RASCO Grupe u 2018. godini raste na 380 zaposlenih (rast od 55,7%). Uz rast broja zaposlenih, tijekom 2018. rasla su i prosječna neto primanja zaposlenika, koja danas iznose 8,8% više nego sredinom prošle godine.

Ivan Franičević, predsjednik Uprave društva RASCO (foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Ukupna neto dobit Grupe je povećana za 56,5% te u 2018. iznosi 13,4 milijuna kuna, što je rezultat rasta prihoda od prodaje u svim povezanim poduzećima.

 "2018. za nas obilježava početak trogodišnjeg ciklusa investiranja u značajno proširenje kapaciteta, povećanje energetske efikasnosti i razvoj novog proizvoda. Ostvarena dobit reinvestirana je u financiranje rasta i investicija. Važan izvor financiranja investicija su bespovratna sredstva iz natječaja u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija (2014-2020) koji se financiraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj", izjavio je Ivan Franičević, predsjednik Uprave društva RASCO te najavio kako će kompanija u trogodišnjem razdoblju, do 2020. investirati ukupno 71 milijun kuna.

RASCO će 33 milijuna kuna uložiti u povećanje proizvodnog kapaciteta, 27 milijuna kuna u tehnologiju i edukaciju zaposlenika, te 11 milijuna kuna u razvoj novih proizvoda, nastojeći se, ulaganjem u održiv globalni rast, razviti u najvećeg proizvođača u branši.

Pokretač razvoja sjeverozapadne Hrvatske

RASCO ove godine obilježava i 29 godina uspješnog poslovanja tijekom kojeg je kompanija od garaže i dvoje zaposlenih izrasla do grupe s 380 djelatnika koji rade na razvoju visokotehnoloških proizvoda za održavanje prometnica koji su prisutni na preko 40 svjetskih tržišta. Ključna tržišta RASCO Grupe čine Hrvatska, Srbija, Njemačka, Norveška, Francuska, Mađarska, Ukrajina, Rusija, Slovenija, Bosna i Hercegovina te Španjolska, a matično poduzeće RASCO d.o.o. 71% prihoda ostvarilo je upravo prodajom na inozemnom tržištu.

"Zahvaljujući partnerstvu koje razvijamo s kupcima i korisnicima danas je RASCO prepoznatljiva robna marka u svijetu i ponosni pokretač razvoja sjeverozapadne Hrvatske", zaključuje I. Franičević.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti