Pronašli su ekološki prihvatljiv način da postanu gotovo u potpunosti energetski samodostatni: "Očekivanja su da ćemo na godišnjoj razini uštedjeti oko dva milijuna kuna"

Brinuti o našemu planetu nije uvijek jednostavno i lagodno, ali je nužno. Na takozvanu zelenu transformaciju poslovanja sve se više odlučuju i hrvatske tvrtke.

Dnevnik.hr | 22.04.2022. / 21:07

Galerija

Jedna hrvatska tvrtka našla je način da postane energetski gotovo samodostatna i to na ekološki prihvatljiv način. Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac razgovarala je s izvršnim direktorom tvrtke Sobočan, Dejanom Sobočanom.

Održivost je jedna od temeljnih odrednica u našem poslovanju i mi smo sa provođenjem zelene transformacije počeli u 2016. godini kada smo instalirali postrojenje za spaljivanje drvenih otpadaka gdje spaljujemo drvene otpatke na temperaturama višim od 900 stupnjeva, rekao je Sobočan.

Zatim su investirali u tehnologiju i prilagođavali je budućim potrebama. Danas je završetak te prve faze investicije zelene tehnologije gdje otvaramo solarnu elektranu, dodao je.

Slika nije dostupna Kinezi planiraju do 2050. izgraditi solarnu elektranu u svemiru snage najveće nuklearne elektrane

Slika nije dostupna Domaća IT tvrtka među 10 najboljih web development tvrtki u svijetu

Tom elektranom bit će samodostatni za oko 70 posto svojih energetskih potreba. "Očekivanja su da ćemo na godišnjoj razini uštedjeti oko dva milijuna kuna", naveo je.

No ne staju na tome. Slijedi nam proširenje prostornih kapaciteta, gradnja novih proizvodnih pogona i na krovnim površinama ćemo instalirati solarnu elektranu dva. Isto tako slijedi nam nabavka tehnologije u metalnom i drvenom proizvodnom programu gdje ćemo kupovati energetski efikasniju tehnologiju, kazao je Sobočan. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti