Hrvatska zaslužuje svoje mjesto u vrhu europske AI scene

European AI Forum održavat će se svakih šest mjeseci, prema planu i rasporedu predsjedanja Vijećem EU-a.

Martina Čizmić | 02.07.2020. / 07:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju Cro AI, u suradnji s partnerima, KI Bundesverband iz Njemačke te France HUB IA iz Francuske, organizirala je 30. lipnja prvi Europski forum o umjetnoj inteligenciji (European AI Forum), u virtualnom formatu. European AI Forum održan je pod dvojnim pokroviteljstvom Hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a (EU2020HR) te Njemačkim predsjedanjem (EU2020DE).

Pozdravnim su porukama otvorili Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović te izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

Hrvatska je ušla u sedmu godinu članstva u Europskoj uniji, a biti član europske obitelji znači da moramo zajedno graditi svoju budućnost. Moramo biti inspirirani mogućnostima koje umjetna inteligencija i druge nove tehnologije donose kako bi nam se uloženi napori kasnije isplatili, istaknuo je predsjednik Milanović. 

Što više koristimo i ovisimo o digitalnim tehnologijama, to je važnije da te tehnologije budu u skladu s našim vrijednostima. Mi duboko vjerujemo u potencijal koji digitalna transformacija može donijeti u naša društva i u naša gospodarstva, dodala je izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

Umjetna inteligencija na europski način - ključna je poruka ovog šestosatnog događanja koje je uz vodeće europske stručnjake za umjetnu inteligenciju okupilo i vodeće ljude europske politike čije je djelovanje usko vezano uz pitanja umjetne inteligencije: Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, Dorothee Bär, njemačka ministrica za digitalizaciju, Cédric O, francuski državni tajnik za digitalizaciju, te Anthony Whelan, savjetnik za digitalna pitanja u kabinetu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

U sklopu Foruma organizirane su stručne panel-rasprave na kojima su sudjelovali i vodeći hrvatski inovatori i poduzetnici: osnivač i direktor Rimac Automobila Mate Rimac, suosnivač i tehnički direktor globalne tvrtke Infobip Izabel Jelenić te osnivač i direktor AI startupa Mindsmiths Mislav Malenica, ujedno predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Prvo izdanje Foruma pokazalo je da hrvatski stručnjaci, u suradnji s europskim kolegama, mogu ostvariti značajne uspjehe na europskoj i globalnoj sceni te da Hrvatska po pitanju primjene i razvoja umjetne inteligencije zaslužuje svoje mjesto u vrhu Europske unije.

Europski AI Forum događaj je koji će se održavati svakih šest mjeseci prema planu i rasporedu predsjedanja Vijećem EU-a, a cilj mu je stvoriti jedinstvenu manifestaciju na razini Unije koja će okupiti predstavnike gospodarstva, državne uprave i akademske zajednice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti