Hrvatske tvrtke imaju znanje i spremnost za tranziciju na zeleno gospodarstvo

Mnogi bi mogli biti iznenađeni brzinom zelene tranzicije, jer glavnu riječ neće imati samo naftne kompanije, već i autoindustrija.

Martina Čizmić | 27.02.2021. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Suvremeni oblici poslovanja podrazumijevaju prilagodbu ključnim promjenama, kroz koje svakodnevno prolazi čitav svijet, a koje prije svega zahtijevaju odgovornost prema ljudima i okolišu. Kako bi ispunile ove temeljne dužnosti, tvrtke i političke institucije diljem svijeta sve više implementiraju kružnu ekonomiju, održivi razvoj i pouzdane izvore energije. Dok zeleno gospodarstvo postaje službena doktrina čitave EU, SAD-a i ostalih globalnih velesila, u Hrvatskoj i dalje postoje otvorena pitanja na ovu temu. Svoje odgovore i predviđanja su na webinaru „Zeleno gospodarstvo 1“ ponudili stručnjaci iz vodećih tvrtki na području energetike, znanosti i ekonomije.

U svrhu boljeg razumijevanja važnosti zelenog gospodarstva, Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner i moderator webinara „Zeleno gospodarstvo 1“ se prije svega osvrnuo na globalne velesile.

Možemo primijetiti da je zeleno gospodarstvo postalo glavna politika Europske unije, kao i to da je nova administracija SAD-a učinila zeleno gospodarstvo svojim osnovnim alatom reindustrijalizacije i oporavka. Međutim, isto tako možemo primijetiti kako u Republici Hrvatskoj nailazimo na određene prepreke u prihvaćanju takve doktrine, zbog čega je i pokrenut ovaj niz webinara, koji ima za cilj približiti cjelokupnu temu i njezine najvažnije postavke ključnim institucijama Republike Hrvatske, istaknuo je Piršić.

Zeleno gospodarstvo, zelena energija i kružno gospodarstvo za Končar predstavljaju velik značaj, budući da je energetika temelj poslovanja tvrtke. Kontinuirano pratimo sva događanja vezana uz obnovljive izvore te smo već dugo prepoznati kao respektabilan partner u segmentu zelenih rješenja, a tvrtka je u 2020. godini u pogon pustila i Sunčanu elektranu Vis, trenutno najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj, u sklopu koje će se tijekom ove godine cjelokupno rješenje nadograditi integracijom baterijskog spremnika električne energije, dodao je Božidar Poldrugač, član Uprave Končara.

Jedan od predvodnika zelene tranzicije zasigurno će biti elektrifikacija transporta, smatra i Vladimir Sabo, direktor područja energetika tvrtke Petrol d.o.o.

Štoviše, smatram kako će mnogi biti iznenađeni brzinom ove tranzicije, a pri tome glavnu riječ neće imati samo naftne kompanije, nego i autoindustrija. Iako je iskorištavanje fosilnih goriva počelo dobivati silaznu putanju, još je uvijek nerealno očekivati kako će se kroz idućih pet godina situacija na tržištu značajno promijeniti. Međutim, vjerujem da ćemo kroz deset godina svjedočiti sasvim drugačijoj situaciji, kaže Sabo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti