Hrvatski astrofotograf svojom fotografijom očarao NASA-u, koja ju je uvrstila u "Astronomske fotografije dana"

Fotografija prikazuje Plejade koje uranjaju u oblake plina i prašine, ali i mnogo više.

Martina Čizmić | 05.04.2022. / 13:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatski astrofotograf Neven Krčmarek, član AD-a Beskraj, svojom je fotografijom Plejada očarao NASA-u i zaslužio mjesto među Astronomskim fotografijama dana.

Njegova fotografija, koju su nazvali "Sedam sestara protiv Kalifornije" prikazuje sazvježđe Plejade, poznato i kao "Sedam sestara", odnosno M45. Ova jasno vidljiva skupina zvijezda sadrži više od 3000 zvijezda i od Zemlje je udaljena otprilike 400 svjetlosnih godina. Ono što Plejade čini posebno privlačnima je plava reflektirajuća maglica sačinjena od fine prašine. 

Kako je u opisu slike naveo sam autor, legenda kaže kako je jedna od najsjajnijih zvijezda izgubila svoj sjaj otkako je dobila ime.

Na slici se u donjem lijevom kutu može vidjeti crvena maglica Kalifornija, koja je ime dobila po svom obliku. Puno je zagasitija od Plejada te ju je teže uočiti na noćnom nebu. Poznata je i kao NGC 1499, a sastoji se od vodikova plina udaljenog oko 1500 svjetlosnih godina. 

Vijest o Krčmarekovu uspjehu podijelio je jedan od članova grupe Astrofotografija u Hrvatskoj na Facebooku, Saša Nuić, koji je istaknuo i kako je to "jedno od najvećih postignuća hrvatskih astrofotografa i pokazuje koliko se dobro radi kod nas".

AD Beskraj je na neki način izvorište vrhunske astrofotografije u Hrvatskoj, a sada kroz edukaciju novih astrofotografa putem društvenih mreža to znanje širimo i po ostatku Lijepe Naše.
Na samom linku je detaljniji tekst o tome što je na slici vidljivo, pa neću o tome puno, no sa svoje strane bih dodao da je to vrhunski primjerak nečega što bih nazvao hrvatska škola astrofotografije. Inzistiranje do krajnosti na prirodnom izgledu fotografije, te briga o tehničkom savršenstvu. Ova fotografija funkcionira savršeno u svakom svom dijelu. Od raskošnosti širokog pogleda na nju, do prštavosti detalja kad obratimo pozornost na važne elemente i objekte na fotografiji. Nema kompromisa u kvaliteti niti kad se gleda na najvećim povećanjima.
Ono što me još oduševljava kod ove fotografije je da se iz nje može stvarno vidjeti kako to Svemir funkcionira. Kako Plejade uranjaju u oblake plina i prašine, kako lutajuća zvijezda koja je izbačena iz dvojnog para zbog eksplozije supernove obasjava crvenu maglicu Kalifornija, kako se osim tih poznatih objekata u našoj galaksiji krije velika količina međuzvjezdanog plina i prašine koja samo čeka pravog astrofotografa da je otkrije,
napisao je Nuić u objavi. 

Inače, fotografija je nastala 23. veljače 2022. godine na predjelu Podgarića, Krivaje Vojnićke.

Krčmarek ju je objavio na platformi Astrobin, na kojoj astrofotografi iz cijelog svijeta objavljuju svoje fotografije, a na kojoj je ujedno bila proglašena fotografijom dana 29. ožujka 2022. godine. 

Fotografiju u punoj veličini možete pogledati ovdje, a mi vam prilažemo tek pregled koji pokazuje djelić njene izvrsnosti. 

The Road from California to Pleiades

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti