Hrvatski inovator nagrađen posebnom nagradom Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo

Na izložbi ARCA 2023 bile su izložene i predstavljene inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada - od industrije do svakodnevice.

Martina Čizmić | 16.10.2023. / 15:51

Nagrađeni inovator Lovro Stipanović i organizatori ARCA 2023 (Foto: Lovro Stipanović)

Hrvatski inovatori godinama osvajaju nagrade na prestižnim svjetskim sajmovima i izložbama inovacija. Posljednja u nizu otišla je u ruke Lovre Stipanovića i Josipa Oroza. 

Njih su dvojica osvojili Grand Prix te posebnu nagradu WIPO National Award for Inventors Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Nagrade su dodijeljene na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023 održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 12. do 14. listopada 2023. u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora.

Stipanov i Oroz nagrađeni su za projekt CONNEKT - “World’s first smart, modular plug&play system”, koji je nastao pod mentorstvom Ivana Vlainića i Nedeljka Štefanića, i to u konkurenciji 200 inovacija iz nekoliko desetaka zemalja svijeta.

Na izložbi ARCA 2023 bile su izložene i predstavljene inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada - od industrije do svakodnevice. Rezultat su rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora te akademskih zajednica i znanstvenih ustanova.

Predstavljanje inovacije CONNEKT omogućili su Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti